Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.8.2015

Ehetünk gyümölcsmagot? Attól függ, mit és mennyit

P1480461

“Köpd ki a magot, mert fa nő a hasadban!” Ezzel riogatják a gyerekeket, ha kíváncsiságtól vezérelve, vagy mert egyszerűen jólesik nekik, lenyelik a meggy-, cseresznye-, szilvamagot. Pedig vannak olyan gyümölcsmagok, amelyek kifejezetten jótékony hatásúak.

A barackmagot gyakran feltörik, és a csonthéj mögötti, “mandulaízű” belét megeszik. Igaz, már a gyerek is tudja, csak keveset ehet ebből a csemegéből, mert “ciánt” tartalmaz. Van, aki simán megeszi “szőröstől-bőröstől” az almát, körtét, azaz legfeljebb csak a szárát hagyja meg, mások lerágják csutkáig, azt már nem fogyasztják el.

Valóban, az alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack magjában egy olyan nitrizolid nevű (B17- vitamin), ma már nem vitaminnak tekintett vegyület található nagy mennyiségben, amely ciántartalmú. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek biztosan mérgező hatásúak, almamagból pl. legalább egy csészényi kéne, hogy valóban mérgező legyen. Ugyanakkor a nitrizolid egyesek szerint egészséges, még rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.

“Nitrizolidot tartalmaz a sárgabarack magjának belseje is, emellett magas az A-vitamin-tartalma. A sárgabarack magbelsőt bioboltokban külön is lehet kapni, kifejezetten a rákmegelőző hatás miatt, amelyet a B17-vitaminnak tulajdonítanak. A rákellenes hatását abból eredeztetik, hogy a vegyületben kötött ciánt csak egy olyan enzim (rodanáz) képes felszabadítani, amelyet a rákos sejtek termelnek, így a mag az egészséges sejteket táplálja, a rákos sejteket pedig elpusztítja a mérgező cián révén. A nitrizolidot amúgy nemcsak a csonthéjasok magja tartalmazza, hanem számos hüvelyes és babféle, füvek és azok préselt levei, gabonafélék és a bambuszrügy is” – áll ebben a cikkben.

Mások nincsenek ennyire elszállva a B17-től. Az biztos, hogy az orvostársadalom is megosztott abban, hogy mennyire van valóban rákmegelőző hatása. Ami azonban biztos, hogy esetenként enyhe mérgezési tüneteket okozhat a fogyasztása, akár kis mennyiségben is. A Seattle Organic ezért nem ajánlja.

Amiben viszont nincsenek egészségre veszélyes anyagok, legalábbis a tudomány mai állása szerint, az a dinnyemag. Sőt a dinnyemagvak fogyasztása kifejezetten egészséges.

P1480462

A dinnyefogyasztók preferenciáival is ugyanaz a helyzet, mint az almával, körtével: van, aki kifejezetten szereti mindenestől felzabálni, mások akkurátusan kipiszkálják a magvakat, legalábbis jó részét. Mindkét tábornak tetszhet az a recept, amely szerint pörkölve az igazi. A dinnye magvai nagyon táplálóak és egészségesek, több protein van bennük, mint a mandulában vagy napraforgómagban. A pörköléssel és hámozással a magvak általában könnyebben emészthetővé válnak, a dinnyemagvak pedig igazi nutríciós szupersztárok.

Van, aki azonban nyersen ropogtatja a dinnyével együtt. Magas cink- és magnéziumtartalma mellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek szabályozzák a vérnyomást.

A citrusfélék magvait is ajánlják fogyasztásra, például a citrommagban többek közt az aszpirin alapanyaga is megtalálható. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ha nem biotermelésből származik, minden gyümölcs vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nagy része ugyan a héjban koncentrálódik, de ugyanígy nem árt óvatosnak lenni a nagyipari mezőgazdaságban megtermelt gyümölcsök magvaival sem.

Forrás: Huffington Post, livelovefruit.com, seattleorganicrestaurants.com, iskolagyumolcsprogram.hu

Címkék: , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!