Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.8.2015

Neuer Weg: vizsgálják a kibocsátók, megérdemelte-e a Schweighofer a fenntarthatósági tanúsítványokat

P1480335

A Holzindustrie Schweighofer 2015-ben kapott, fenntartható erdőgazdálkodásra és -kezelésre vonatkozó tanúsítványának felülvizsgálatát kezdeményezte a dokumentumot jegyző PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). A PEFC Custody of Chain – CoC nevű tanúsítványát egy erre felhatalmazott cég, a Holzforschung Austria állította ki az osztrák fafeldolgozónak idén júniusban.

A PEFC levélben kérte a Holzforschung Austriát, ellenőrizze, a Schweighofer valóban megfelel-e a tanúsítvány odaítéléséhez szükséges kritériumoknak, áll a Neuer Weg közleményében.

A környezetvédelmi minisztérium ellenőrzése nyomán felmerült a gyanú, hogy a HS-gyárakba szállított fa egy része nem legális eredetű, de találtak gyanús szállítási engedélyeket és rendellenességeket a SUMAL-rendszerbe bevezetett adatokban is. A PEFC-követelmények kizárják, hogy a tanúsítványkat elnyerő cég illegálisan kitermelt fát használjon, vagy gyanús eredetű alapanyagot dolgozzon fel. Ha a minisztérium gyanúja beigazolódik, az azt jelenti, a Schweighofer illegálisan használta fel a tanúsítványt, és az liy módon szerzett jövedelme is illegális – szögezi le a Neuer Weg közleménye.

A PEFC reklamációja abban a kontextusban született, hogy az osztrák média is közölt cikkeket és adásokat ismét a Schweighofer romániai tevékenysége kapcsán felmerült gyanúról.

A Schweighofer által lobogtatott másik fenntarthatósági tanúsítvány hitelessége is megkérdőjeleződött, amelyet a Forest Stewardship Council – FSC adott ki, írja a Neuer Weg az osztrák Kurier nevű lapra hivatkozva. A Schweighofer romániai tevékenysége kapcsán felmerült gyanúról értesítették a WWF Austria-t is, amely hozzájárult a tanúsítvány kiadásához.

A Schweighofer jól felépített imidzse a fenntartható fafeldolgozóról kezd mindinkább meginogni – állapítja meg a Neuer Weg.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!