Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.7.2015

Nem tudott egymásról a két Zöld Erdély Egyesület?

A lövétei Asociatia “Zöld Erdély Egyesület” sem hallott eddig a kolozsvári nagymúltú Zöld Erdély Egyesületről – derül ki a szerkesztőségünkbe juttatott állásfoglalásból, amelyet a magyar állami támogatásokban részesülő lövétei szervezet elnöke, Márton József jegyez.

Mint arról beszámoltunk, a két Zöld Erdély létére akkor derült fény, amikor a 26. Tusványoson bejelentették, az egyik jelentős támogatást a magyar kormánytól. Viszont mint kiderült, nem az évtizedes környezet- és természetvédelmi tevékenységéért közismert, kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület, hanem egy hasonló elnevezésű, eddig ismeretlen, lövétei szervezet kapja ezt a támogatást.

Visszaéltek a Zöld Erdély Egyesület (hír)nevével? Nem ők kapnak támogatást a magyar kormánytól >>

“Örülünk annak, Kolozsváron is létezik egy magyar Zöld Erdély Egyesület is. Annak nem örülünk, hogy kolozsvári magyar kollégáink még nem is ismernek, de már rosszhiszeműséggel vádolnak bennünket” – áll Márton József válaszlevelében.

Márton József felidézte, a lövétei Asociatia “Zöld Erdély Egyesület”-et 2012-ben alapították, a román jogszabályok alapján a bukaresti Igazságügyi Minisztériumtól kellett kérjenek engedélyt a névhasználatra. Ezt az engedélyt közel 30 nap után megkapták. Fogalmuk sem volt arról, hogy már létezik egy Zöld Erdély Egyesület, a névválasztásnál jóhiszeműen és jogszerűen jártak el, ezért visszautasítanak bármilyen rosszindulatú feltételezést ez ügyben – fogalmaz Márton József.

“Mi idegen tollakkal soha nem ékeskedtünk, és a jövőben sem fogunk. Ha a kolozsvári Zöld Erdély Egesületet zavarja, hogy Lövétén is van egy Zöld Erdély Egyesület, akkor forduljanak a bukaresti Igazságügyi Minisztériumhoz, és tisztázzák velük a dolgot. Minket a kolozsváriak nem zavarnak, de ne vádoljanak bennünket. Ha már akaratunkon kívül így alakultak az ügyeink, akkor a békesség érdekében megoldás lehet, hogy a kolozsváriak egészítsék ki hivatalosan a nevüket kolozsvári Zöld Erdély Egyesületre, mi pedig kiegészítjük a miénket lövétei Zöld Erdély Egyesületre. Egyébként érthető a bukaresti illetékes Minisztérium engedélyezésének jogossága is, ugyanis a kolozsvári egyesület hivatalos neve Asociatia Transilvania Verde, a lövétei egyesület hivatalos neve Asociatia ‘Zöld Erdély Egyesület'” – írja válaszában Márton József.

Kovács Csongor: bátran használhatják a lövéteiek az Asociatia „Zöld Erdély Egyesület” megnevezést

“Most nagyon őszintén, tegyük fel, hogy alapítani szeretnél egy új szervezetet vagy céget. Megvannak a saját célkitűzéseid, elképzeléseid, terveid és kitaláltál neki egy nevet is. Lelkes és tettre kész vagy. Mi a következő lépés, amit ilyen esetben teszel, te vagy akárki más? Körülnézel, rákeresel egy böngészőben, hadd lássad, egyedi-e a megnevezésed, vagy már használják azt? Ha igen, más nevet keresel.
2012-ben a Zöld Erdély Egyesületről már több tízezer találatot adott bármely böngésző, TV- és rádióműsorokban, híradókban, újságcikkekben volt szó róla és tevékenységeiről. Ilyen körülmények között nehezen képzelhető el, hogy Márton József úr és a lövétei „Zöld Erdély Egyesület” többi alapítója nem hallott rólunk. Mégis el kell fogadnunk az állítását, hiszen nem mondhatjuk, hogy hazudik. Csakis ő tudhatja, miről van fogalma és miről nincs, erről a lelkiismerete és az Isten előtt tehet csak tanúbizonyságot, ezért kár is tovább vitatni” – reagált minderre a kolozsvári Zöld Erdély Egyesület elnöke, Kovács Csongor.

Kovács Csongor a Zöld Erdély Egyesület 2009-ben indult Tudatos Vásárló-kampány megnyitóján

Kovács Csongor a Zöld Erdély Egyesület 2009-ben indult Tudatos Vásárló-kampány megnyitóján

“Törvény szerint, a romániai Igazságügyi Minisztérium jóváhagyásával és a román jogszabályoknak megfelelően bátran használhatja az Asociatia ‘Zöld Erdély Egyesület’ megnevezést, őt illeti. Ugyanúgy jogosan használhatjuk mi is, az Igazságügyi Minisztérium jóváhagyásával, a román Asociatia Transilvania Verde megnevezést, valamint a bejegyzésünkről szóló bírósági végzés értelmében, annak magyar Zöld Erdély Egyesület és angol Green Transylvania Association megfelelőjét. Így ezzel kapcsolatban is csak sikerekben gazdag jövőt tudok kívánni nekik, szerezzenek nevüknek minél nagyobb dicsőséget. Minket nem zavar, nem zavarhat az ő létezésük. Az azonban érthető módon felettébb zavart, hogy a közvélemény nekünk tulajdonított olyan dolgokat, amihez semmi közünk. Tagjaink, ismerőseink és újságírók kezdték kérdezgetni milyen úton, mekkora támogatásokat és mire kapunk\kaptunk mi a magyar kormánytól és az országgyűlés elnökétől, és ezeket mire költöttük el? Mindenki ránk gondolt, minket keresett a Zöld Erdély Egyesület hallatán, hiszen az emberek nem tudták, ahogy mi sem, hogy létezik egy másik is. Ezt mindenképpen tisztázni kellett, mert ez a mi közmegítélésünkről szólt. A kiadott közleményünk egyértelmű korrekciója kívánt lenni az információhiányból fakadó tömeges félreértésnek: nem mi vagyunk illetékesek ezekről a támogatásokról senkinek sem számot adni. Nagyon örülök, hogy három és fél év után sikerült napvilágra hozni valamennyi információt a lövétei szervezetről, amely alapján a közvélemény meg tud minket különböztetni egymástól. Ettől a pillanattól kezdve nem ránk tartozik, hogy a lövétei Asociatia „Zöld Erdély Egyesület” kitől, mire, milyen finanszírozásokat kap, azokat mire, hogyan költi el, és azokról kinek és milyen módon ad számot. Ez ügyben, mint kiderült, Márton József úr az illetékes, őt tessék keresni” – szögezte le Kovács Csongor.

A Zöld Erdély Egyesület weboldalának headerje. A lövétei Asociatia "Zöld Erdély Egyesület"-nek viszont sem weboldala nincs, sem más, a tevékenységükre utaló online tartalom nem lelhető fel

A Zöld Erdély Egyesület weboldalának headerje. A lövétei Asociatia “Zöld Erdély Egyesület”-nek viszont sem weboldala nincs, sem más, a tevékenységükre utaló online tartalom nem lelhető fel

Közösségi ház lesz a lövétei volt katolikus népiskolából

Márton Józseftől rákérdeztünk, mivel foglalkozik a lövétei egyesület, mire költötték a 2012 óta kapott magyar állami támogatásokat; miért egy környezetvédelmi profilú egyesület pályázott a katolikus egyház tulajdonában lévő lövétei népfőiskola felújítására; mekkora összeget kértek és mennyit kapnak erre a
beruházásra; valamint mi lesz az épület rendeltetése, és a lövétei egyesületnek milyen szerepe lesz ebben.

Márton József elmondása szerint lokálpatriotizmusból vágtak bele a lövétei volt katolikus népfőiskola felújításának ügyébe. “Lövéteiek vagyunk, és fáj a szívünk, hogy az elődeink által épített, Lövéte és térsége építészetileg egyik legértékesebb épülete a szemünk láttára az enyészeté válik. A katolikus egyházzal való megállapodás alapján arra vállalkoztunk, hogy a katolikus egyház tulajdonában lévő és maradó ingatlan felújítására igyekszünk romániai, magyarországi és uniós forrásokat felkutatni” – írta.

Az épület szakszerű és műemléki igényességű közösségi központként való újjáépítésére vonatkozóan felújítási tervet készítettek, a teljes újjáépítési költség Márton József szerint 400 ezer euró, azaz 120 millió forint. Az újjáépítést a következő 2-3 esztendőben szeretnék megvalósítani. A magyar kormányzat tudomásuk szerint idén 30 millió forint támogatást kíván nyújtani, így elkezdődhet a munka. Márton úgy véli, a meglévő keret révén jobb eséllyel tudnak másokhoz is fordulni további támogatásért, például a Hargita Megyei Tanácshoz, a Communitas Alapítványhoz, valamint európai uniós közösségi forrásokra is nagyobb eséllyel pályázhatnak sikeresen.

A katolikus egyházzal megállapodtak, hogy az ingatlan egyházi tulajdonban marad, a lövétei Zöld Erdély Egyesület pedig közösségi, közhasznú rendeltetésű használati-üzemeltetői jogot kap az épületre, ha tudja biztosítani a felújítást.

“Egyesületünknek vételi joga és használati joga van egy Lövéte határában lévő 17 hektáros ingatlanra, amelyen erdei iskolát és mintagyümölcsöst akarunk létrehozni, ezen ingatlan hasznosítását terveink és reményeink szerint összekapcsolnánk a felújított volt népfőiskolai épülettel, így egy komoly közösségi rendeltetésű bázist tudnánk létrehozni, amely a kiszolgálná a székelyföldi, erdélyi és magyarországi iskolások táborigényét, növelné a természeti adottságaihoz képest mostoha sorsú Lövéte és térsége turisztikai vonzerejét. Az elmúlt esztendőkben ezen dolgoztunk, és a következő években is ezen fogunk munkálkodni” – írta Márton József, egyúttal megköszönve a támogatóknak, partnereknek a bizalmat.

“Elkeserítő lenne, ha ezen közös lövétei terveinket Kolozsvárról irigység, rosszindulat vagy félreértés kísérné” – fogalmazott a lövétei egyesület elnöke. Meghívja ezért a kolozsvári Zöld Erdély Egyesület képviselőit, látogassanak el Lövétére, és győződjenek meg a helyszínen a lövétei egyesület jószándékáról.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!