Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.7.2015

Most kell tenni a klímaváltozás ellen: akadémikusok levele a kormányoknak

21-07-15-climate-communique

Precedens nélküli koalíció alakult Nagy-Britanniában: a legelismertebb tudósok, akadémikusok, kutatók, tudományos, orvosi és mérnöki testületek fogtak össze, és egy nyílt levélben szólítják fel a világ országainak kormányait, hozzanak azonnali intézkedéseket a klímaváltozás katasztrofális hatásainak kivédésére.

A vezető szakértők azzal érvelnek, a globális felmelegedés elleni intézkedések gazdaságilag is jótékony hatásúak, a légszennyezés csökkentése révén javítják a közegészségügyi helyzetet, és növelik a hozzáférést az energiához, vízhez és élelemhez.

A következő évtizedekben a világon az üvegházhatású gázak kibocsátása nullára kell csökkenjen, hogy esély legyen 2 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedés mértékét – figyelmeztetnek. A 24 tudományos testület közül, amely kiadta a dokumentumot, a Brit Akadémia az egyik. Elnöke, Nicholas Stern klíma-közgazdász azt nyilatkozta, David Cameron kormányfő és Nagy-Britannia különleges felelőssége, hogy élére álljon a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

“Nagy-Britannia vezette a világot a tudományos forradalom és az ipari forradalom esetében is, most pedig ismét vezető szerepet kell vállalnia egy biztonságosabb, tisztább és fejlődőbb világ megalkotásában” – szögezte le a tudós. Ennek érdekében a brit kormánynak hatékony intézkedéseket kell hoznia belföldön, és a hasonló klímaváltozás elleni törekvéseket támogatnia kell külföldön, beleértve egy erős nemzetközi egyezmény tető alá hozását az év végén merendezésre kerülő párizsi klímacsúcson – tette hozzá.

Cameron választási ígéretei között szerepelt az is, hogy felgyorsítaná az átmenetet egy környezetbarátabb, energiahatékony gazdaság felé, ám mióta megnyerte a választást, visszavágta a megújuló energiaforrások állami támogatását. Emiatt éles bírálatokat kapott.

Miért fontos 2 Celsius-fok alatt tartani az iparosítás előtti szinthez képest) a hőmérséklet-emelkedést? Azért, mert a tudomány mai állása szerint ebben az esetben még van esély korlátozni a globális felmelegedést. Ahhoz pedig, hogy ezt elérjük, évtizedeken belül le kell nullázni a széndioxid-kibocsátást. Ennek érdekében a kormányoknak egyrészt fel kell ismerniük nemcsak a rizikókat, de a lehetőségeket is, megfelelő politikai döntésekkel és innovatív technológiák kifejlesztésének és használatának bátorításával hozzájárulni e globális közös célhoz.

Forrás: The Guardian

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!