Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.7.2015

A vizeletükkel irányítják az egereket a macskák

IMGP6469

A vizeletükben lévő vegyi anyagokkal “irányítják az egereket” a macskák – derült ki egy új kutatásból, amelynek eredményeit a Kísérleti Biológiai Társaság éves találkozóján ismertették Prágában.

A moszkvai Szjevercov Ökológiai és Evolúciós Intézet munkatársaként dolgozó Vera Voznyeszenszkaja szerint az egerekben fiziológiai válaszreakciót vált ki a macska-specifikus vegyület. Az egerek agyában lévő vegyületérzékelő-idegsejtek a szag hatására olyan reakciót indítanak be, amelytől egyebek közt megnövekszik az egerek stresszhormon-szintje – adta hírül a BBC News. “Ez már évezredek óta létezik a macskák és az egerek világában” – mondta Voznyeszenszkaja. A vizsgálat során a kutatók egy hónapos egerekkel szagoltatták a vegyületet két héten keresztül. A későbbi tesztek azt mutatták, hogy ezek az állatok felnőttként kisebb valószínűséggel kerülték el ősellenségük illatát.

“A vegyülettel szembeni fizikai érzékenységük jóval magasabb volt. Több receptoruk érzékelte a vegyületet, és több stresszhormont termeltek” – magyarázta Voznyeszenszkaja. Mindezek ellenére azonban a macskavizelet összetéveszthetetlen szagának környezetében nevelkedett példányok a későbbiekben kevésbé hajlamosak a félelem jeleit mutatni, vagy elmenekülni, amikor kiszagolják a jellegzetes szagot.

Az intézet kutatói korábban azt is megállapították, hogy a vegyület, amely a felinine nevet kapta, vetélést okoz az egereknél.

Forrás: BBC via MTI

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!