Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 6.7.2015

A Kárpát-medence jobban megérzi a klímaváltozás negatív hatásait

A Kárpát-medencében sokkal hamarabb érződnek a klímaváltozás negatív hatásai, mint Európa más területein – jelentette ki a VOLT fesztiválon Áder János magyar államfő, miután előadást tartott az Élő Bolygónk kampány keretében a klímaváltozásról.

A köztársasági elnök egy kutatásra hivatkozott, amelyre az Európai Parlament 1,5 millió eurót szavazott meg, és nemcsak Magyarországot, hanem Szlovákiát, Szerbiát, Romániát és Ukrajna egy részét is érintette. Áder János szerint jól példázza, hogy a Kárpát-medence más térségeknél jobban érintett, hogy “míg az egyik héten fázunk, a másikon hőgutát kapunk, míg az egyik héten a belvízzel küszködünk, két héttel később már az aszály okoz gondot”. Úgy fogalmazott: ha nem teszünk semmit, az komoly gondot okoz a gazdáknak és az országnak is, ezért igyekszik minden lehetséges fórumon felhívni a figyelmet a jelenségre.

A köztársasági elnök május elején jelentette be, hogy az elobolygonk.hu honlapon kampányt indít, csatlakozva Al Gore volt amerikai alelnök nemzetközi kezdeményezéséhez. Al Gore – akit klímavédelmi, környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntettek ki – célja az, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a decemberi párizsi klímacsúcs előtt, ezzel nyomást gyakorolva a csúcson részt vevő állami vezetőkre, hogy egy ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodásról döntsenek.

Áder János a fiatalokhoz szólva úgy fogalmazott: ha van fél percük a következő fél évszázadra, akkor emeljék fel a hangjukat és fogalmazzák meg üzeneteiket a decemberi párizsi klímacsúcs résztvevőinek és döntéshozóinak. Az államfő idézte Barack Obama egyik tavalyi beszédét is, amikor az Egyesült Államok elnöke azt mondta, hogy mi vagyunk az első generáció, akik a klímaváltozás hatásait már érzik, és mi vagyunk az utolsó generáció, akik tehetnek még valamit ellene.

Hozzátette: ha a bajt most nem előzzük meg, akkor a mostani generációnak nem lesz más választása, mint alkalmazkodni, de az fájdalmasabb és költségesebb lesz.

Áder János előadásában a klímaváltozás már most is érezhető globális hatásairól, mint a hőhullámokról, melegrekordokról, aszályokról, viharokról, árvizekről és légszennyezésről beszélt, konkrét példákat hozva ezekre az elmúlt évekből az egész világból. Felidézte, hogy 2013-ban Magyarországon is 1500 ember halálát okozta az akkori hőhullám. Figyelmeztetett az államfő az esőerdők kiirtására is, ami hatalmas esőzéseket és gyorsan levonuló árhullámokat okoz. Példaként hozta fel a júniusi tbiliszi árvizet, és bemutatott egy fotót a 2013-as dunai árvízről is. Hozzátette, hogy a második világháború előtt a Duna a fővárosnál soha nem haladta meg a 8 méteres magasságot, de az elmúlt 15 évben már nyolcszor. Áder János beszélt a június 9-i budapesti viharról is, amikor a Hűvösvölgyre két óra alatt leesett az átlagos havi csapadékmennyiség, patakokká változtatva a környéket. Az államfő elmondta, hogy a föld levegőjének szén-dioxid-telítettsége 30 százalékkal nőtt, aminek következtében emelkednek a tengerszintek, savasodnak a vizek és olvadnak a jégtakarók.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!