Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.7.2015

Újra kell gondolni az újrahasznosítást is, mert nem megoldás

P1480152

Az újrahasznosítás túl drága, a hulladék keletkezésének megelőzésére kellene inkább fókuszálni, ismét visszaváltható és újratölthető üvegekben árusítani az üdítőt és ásványvizet, és lebomló, komposztálható csomagolóanyagokat gyártani – így foglalható össze a TreeHugger bloggerének érvelése.

Lloyd Alter kellemetlen igazságokat mond ki a szelektív hulladékgyűjtésről: a hatalmas mennyiségű, különböző típusú hulladékot a magukat környezettudatosnak valló emberek külön erre a célra kihelyezett tárolókba teszik, és megnyugtatják magukat, megtettek mindent, és továbbra is jó lelkiismerettel vásárolhatják azokat a termékeket, amelyek elhasználásával vagy elfogyasztásával ez a szemétmennyiség sokszorosan újratermelődik.

Az Egyesült Államokban az újrahasznosítás ráfizetéses ágazat, többe kerül, mint az égetés vagy a szeméttárolókba való elhelyezés. Paradox módon a gyártók törekvése, hogy a csomagolóanyagokat minél vékonyabbra tervezzék, vagyis kevesebb szemetet termeljenek, fordítva sül el, ugyanis így nehéz vagy lehetetlen a pehelysúlyú hulladékot megfelelően szétválogatni, és a kinyert nyersanyag mennyisége kevesebb, annyira, hogy az újrahasznosító üzemeknek alig éri meg bajlódni vele. A fémet kivéve pedig az újrahasznosított anyagokból készül új anyagok rosszabb minőségűek.

P1480155

Az egész szelektív gyűjtési és újrahasznosítási rendszer azt eredményezi, hogy jól esik valamit kidobni, miközben meg az lenne a lényeg, hogy drasztikusan csökkenjen a hulladék mennyisége.

Mi a megoldás?

A gyártó felelősségvállalása. Ahogyan a telefongyártók visszaveszik a régi, elromlott telefonokat, minden gyártónak figyelnie kellene a terméke életútjára nemcsak addig a pillanatig, amíg az a vásárló kezében landol, hanem utána is.

Gyűjtőhelyek, hulladékudvarok mindenféle fajta hulladéknak. Ahogyan a visszaváltható sörösüveget mindenki visszaviszi az üzletbe, anyagilag érdekeltté kell tenni másfajta hulladékok visszaváltásában is. Például Ontarióban a borosüvegek visszaváltása külön megélhetési forrás a hajléktalan és szegény embereknek.

A fogyasztók nevelése. A “nulla hulladék” életstílust kell menővé tenni.

Jobb élelmiszer-menedzsment. Kidobott maradékokból ugyan komposzt készül jó esetben, de jobb lenne, ha nem lenne felesleg, ami előbb-utóbb szemétre kerül.

Rethinking Recycling from Margaret Badore on Vimeo.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!