Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.8.2010

Elsüllyesztett falu a Mócvidék szívében

Fotók: Sebők Botond

Roşia Poieni, azaz Veresvölgy olyan hely, ahová nem jutna eszünkbe csak úgy ellátogatni. Miközben Verespatak állandó téma, alig esik szó a néhány kilométerre fekvő rézbányáról és zagytározóról. Akik a verespataki és környékbeli turizmusról vitázunk, mintha elfeledkeznénk a közelében elterülő “ökológiai bombáról”. Amikor a FânFesten jártunk, úgy döntöttünk, hogy egyúttal megnézzük a Roşia Poieni-i fejtést és ülepítőtavat is.

Fülöp Noémi, Rácz Tímea

A bánya és a tó tavaly nyáron került a lapokba azzal, hogy a kitermelés működtetője, a Cupru Min vállalat pénzügyi gondok miatt nem tudja már semlegesíteni a vegyi anyagokat tartalmazó zagytározót, és egy kiadósabb esőzés következtében bármikor az Aranyosba, majd a Marosba és a Tiszába juthat a szennyezés. A semlegesítéshez napi 50-60 tonna mészre van szükség, és erre a vállalatnak nincs pénze.

>>Az Origo portál 2009-es riportja Rosia Poieni-ről>>

Az ökológiai katasztrófa szerencsére nem következett be, de úgy hírlett, a semlegesítési folyamatok a mai napig nem a megfelelő módon folynak. Ezért először Lupşa község polgármesterét kerestük fel – ide tartozik ugyanis a bánya -, hogy információkat szerezzünk a jelenlegi helyzetről. Măcăieţ Alexandru szerint nem áll fenn semmilyen veszély, a meszet öntik rendesen. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy fokozott figyelemre van szükség, folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét, amely eddig a megszabott határértékeken belül mozog. Arra biztatott, menjünk, nézzük meg magunknak.

Bár a polgármester útbaigazított, minden szembejövőtől megkérdeztük, hogy biztosan jó úton járunk-e, viszont a szembejövők száma meglehetősen korlátozott volt. Az útbaigazítások első hallásra gyanúsnak tűntek – „felötlik az útban egy nagy csűr, aztán lesz balra egy piros cserepes ház, és ott kell letérni” –, aztán kiderült, ennél akkurátusabban nem lehetett volna leírni.

A dombon felkúszó úton egyetlenegy bácsival és a fiával találkoztunk – de ő mesélt a legtöbbet. Kiderült, hogy valamikor ő is bányában dolgozott, és úgy gondolja, ezen a vidéken nagyon sokan nyernek a bányászatból. Úgy vélte, a technológiák fejlesztése és a környezetvédelemre fordított nagyobb odafigyelés hozhatná meg igazán a környék jólétét, de az alternatívák, például a turizmus semmiképpen nem. Azt is elismerte, hogy bár a tavat semlegesítik, a hegyekről lemosott nehézfémekkel senki nem törődik, és ezeknek egy része egyenesen az Aranyosba folyik, nem a gyűjtőtóba.

A bácsi abban is megnyugtatott, hogy jó úton haladunk, így nemsokára elérkeztünk a zagytározóhoz. A látvány valóban döbbenetesnek bizonyult: körös-körül zöldellő dombok, a völgyben pedig a több színben játszó víz és iszap.

Színekben játszó zavaros vízszerűség

A zagytározót 1983-tól kezdték kialakítani, és azóta folyamatosan oda folyik a meddő. Az egykori Geamana falu mára már teljesen eltűnt a lében, iszapban – egyedül a templomtorony áll még ki belőle. Döbbenetes látvány, még akkor is, ha tudjuk, miért megyünk oda.

A zagytározó távlatból.

Ilyen a mócvidéki idill?

A hatalmas tó egyik partján végighaladva érkeztünk el az újabb emelkedőhöz, amelyről csak sejtettük, hogy a fejtéshez visz. Indulás előtt többektől azt hallottuk, hogy úgysem fognak beengedni, külön engedély kell, vagy esetleg, ha szépen kérjük, akkor talán van esélyünk. Próba-szerencse alapon felkapaszkodtunk a dombon, és teljesen váratlanul ott álltunk a külszíni fejtés tövében: a síri csend kifejezés hirtelen értelmet nyert.

A fejtés – valóban kicsit más bolygón éreztük magunk

A hegyoldal alján végighaladva sehol egy őr, egyetlen nagyobbacska gyerekkel találkoztunk, akit szemmel láthatóan nem zavart, hogy odatévedtünk: megmutatta, merre tudunk kijutni, és még integetett is. Így jutottunk el a sorompóhoz, amelytől mindenki féltett – csakhogy a másik oldalról. Az őr minden további nélkül megengedte, hogy áthajtsunk, miután nagyon udvariasan belenézett a csomagtartónkba. „Egyszerre gyönyörű és félelmetes”, fogalmazott alkalmi idegenvezetőnk, az egykori bányász – csak a végére értettük meg igazán, miről beszél.

Kontraszt

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Keszeg V.
  Közzétéve: 24.8.2010, 5:19 am

  Igen, döbbenetes képek, döbbenetes, hogy mit takarnak a tó vízének színei.
  Vajon milyen érvei-tervei vannak az illetékes vállalatnak? Az is lehet, hogy a következő szezonban turisztikai látványosságként fogják hirdetni?

 2. A hozzászólás szerzője: mf
  Közzétéve: 24.8.2010, 9:45 am

  s még hány ehhez hasonló van ebben a k***a országban

 3. A hozzászólás szerzője: savanyu mártás
  Közzétéve: 25.8.2010, 3:39 pm

  A mócvidék sok pénzéhes, ragadozó hiéna számára zsákmány. Bármi lehet, de áldozattá válik teljesen. Sajnálom a mócokat, azokat, akik nem tehetnek róla, hogy ez a szülőföldjük és szeretik ezt. Mi lesz, miután minden ásványi kincset kiaknáztak onnan és tovább álltak ? Valaki mondaná meg ezt is…

  • A hozzászólás szerzője: Metz A. Márton
   Közzétéve: 26.8.2010, 6:52 pm

   Vajon még hány olyan Bözödújfalu, meg Geamana stb. létezik még sokoldalúan fejlett hazánkban – anélkül, hogy tudnánk róla?
   MAM

Szólj hozzá!