Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 4.7.2015

Macskadorombolás: gyógyító erő?

IMGP3735

Újabb érv lehet arra, miért szeresd a macskákat, ha elhiszed, a dorombolásuk gyógyít. Tehát nemcsak cukik, öntörvényűek, néha gonoszak, ragaszkodóak, képmutatóak, viccesek, sőt még a medvét is elkergetik a háztól. Hanem társaságukban nagy eséllyel hosszú életet élhetsz. (Vagy ha nem is, de mindenképp szórakoztatóbbat, mint nélkülük.)

B.D.T.

Bulvárcikkek egész sora szól arról, hogy a macskák dorombolása gyógyítja az embert. Sok macskatulajdonos empirikus tapasztalatokra hivatkozva szentül állítja, hogy cicája segített a gyógyulásában, vagy legalábbis jobb kedvre derülésében. De vajon van tudományos alapja a macskadorombolás emberre gyakorolt jótékony hatásának?

Jobban utánakeresve, és visszafejtve a hivatkozások láncát (már ahol van ilyen), egyetlen “komolyabb” cikket lehet találni angol nyelven erről. A Scientific American portálnak megszólaló állatorvos mondja azt, hogy a macskák elsősorban önmagukat gyógyítják dorombolásukkal. Nemcsak az elégedett cica dorombol, hanem a sérült, beteg állat is; kutatások szerint (végre egy tudományos szaklapra is hivatkoznak, szerző Elizabeth von Muggenthaler) a házimacska dorombolásának 27 és 44 Hertz közti frekvenciája segíti az állat csontjainak gyorsabb összeforrását. Többek közt ez magyarázza, hogy a magas épületek ablakaiból, erkélyeiről leeső macskák 90%-a túléli a zuhanást.

A Fauna Communications kutatására sok portál hivatkozik. Sajnos, a linkelt animalvoice.com már nem elérhető, de egyébként is ugyanarról a Elizabeth von Muggenthaler-féle kutatásról van szó. A kutatók négy macskafélének is vizsgálták a dorombolását, és azt találták, a gyógyításban fájdalomcsillapításra, sebgyógyításra, ödémák vagy akár légszomj kezelésére használt 2-100 frekvenciás elektroterápiákhoz hasonló tartományban mozog a dorombolás rezgéseinek frekvenciája is. A The Telegraph cikkében pedig feltételezésként felmerül, használható lenne a macskadorombolás mechanizmusa emberek gyógyítására is (de azt semmiképp sem állítja az idézett kutató, hogy ehhez elég lenne a macskát a fájó testrészünkre tenni vagy ehhez hasonló).

A másik fő hivatkozási alap (pl. ennél a cikknél, ennél vagy az Upworthy felvezetőben linkelt posztjánál) ez az infografika. Itt már 25 és 150 hertz közti frekvenciatartományról van szó, és a dorombolást már egyértelműen az emberre gyakorolt jótékony hatással kapcsolják.

The healing power of cat purrs

by Gemma.

Az első hivatkozott link az infografika alján egy Life Enthusiast nevű portál cikkére vezet, ahol maga a macskák öngyógyító dorombolását vizsgáló Elizabeth von Muggenthaler nyilatkozik. Egyértelműen azt mondja, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a macskadorombolás embert is gyógyít, ám állatbarátként hiszi, hogy ez igaz lehet. A cikkíró is megjegyzi, neki is milyen jó a macskájával aludni, majd további információkért szintén a www.animalvoice.com weboldalt ajánlja figyelmünkbe, mint von Muggenthaler munkásságának reprezentatív fórumát. Igen, ez ugyanaz, mint a Fauna Communications oldala. Helyben vagyunk.

A következő link egy újságíró blogjára mutat, aki szintén azt foglalja össze (többek közt a Scientific American fent már hivatkozott cikkét linkelve), hogy a dorombolás a macskáknál nemcsak az elégedettség, boldogság, komfortérzet jele lehet, hanem öngyógyító terápia.

A purring.org Robert Eklund svéd nyelvész tudományos oldala, tele hangfelvételekkel: ő különböző macskaféléknél a dorombolás verzióit tanulmányozza, mint az interakció és kommunikáció formáit. Nagyon izgi, de nem mond semmit arról, hogy a dorombolás gyógyító hatású lenne az emberre (ő maga viszont nagyon boldognak tűnik, hogy ezzel foglalkozhat).

A consciouscat.net cikke már használhatóbb: statisztikákra hivatkozva bebizonyosodott, hogy a kisállattartók átlagban véve egészségesebbek azoknál, akik nem tartanak házi kedvencet, és a macskatartók körében 40%-kal csökkent a szívinfarktus konckázata. A macskatartók ugyanakkor kevésbé stresszesek. Ez már kemény adat, de még mindig nincs közvetlen köze a doromboláshoz. És akkor itt jön be ismét a Fauna Communications-tanulmány, ahonnan a cikkíró a dorombolás bizonyítottan gyógyító hatásait emeli ki – anélkül, hogy jelezné, ez a macskákra vonatkozik, nem az emberekre.
Valószínűleg innen ered a továbbgyűrűző téves interpretáció.

A Yahoo-s és guidepost.com-os link már nem érvényes, az asadl.org tudományos cikkgyűjteményben a dorombolásra rákeresve csak a már belinkelt kutatás található. Az, amelyiknek szerzője Elizabeth von Muggenthaler.

Következtetés: tudományos tényként kezelhető, hogy a macskák dorombolása öngyógyító, és hogy azok az emberek, akik macskákkal élnek együtt, átlagban egészségesebbek és kevésbé stresszesebbek, mint azok, akik nem. Az is bizonyos, hogy az állatterápiás foglalkozások hatékonyak lehetnek fogyatékkal élők készségeinek fejlesztésében, betegek közérzetének javításában (lásd pl. egy régebbi cikkünk itt.) Ám a macskadorombolás embert gyógyító hatását egzakt tudományos módszerekkel úgy tűnik, sem cáfolni, sem bizonyítani nem tudták eddig. Pusztán intuitívan megtapasztalhatjuk esetleg, hogy van valamiféle – ha nem is “gyógyító”, de lazító, terápiás – hatása.

Fotók: Szász Péter

Fotók: Szász Péter

Jó humorú macskatulajdonosok empirikus tapasztalatai következnek a dorombolásról (négyet kérdeztünk, egyvalaki mondta egyértelműen, hogy nem tapasztalt “gyógyító” hatást):

Ivácson András Áron: ha gyógyítónak számít az, hogy minden napi stressz után hazaérek, odafekszik mellém s a dorombolására olyat alszok, hogy a nyálam is kicsordul, és teljesen kipihenten, nyugodtan, fejfájás nélkül ébredek, akkor igen, gyógyító :))

Jakab-Benke Nándor: hát, eddig nem volt semmim annyira megbetegedve, hálistennek (lekopogtam itt az asztal alatt is), hogy meg kellett gyógyítsa. De ha nem egyéb, megnyugtató 😀

Szatmári Réka: nekem jó érzés. én is csak annyit tudok a dorcsiról, amit minden macskás: tök jó, amikor melletted fexik az ágyban, és beindítja a motoros fűrészt. csak most nyár van, és a büdös dögök leszarnak, és mennek bele az éjszakába.

Szerinted gyógyíthat embert a macskadorombolás?

View Results

Loading ... Loading ...
Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Cicus
    Közzétéve: 4.7.2015, 10:28 am

    Mert szerintetek mindenre kell tudományos magyarázat legyen? Nem lehet csak úgy elfogadni valamit, mert egyszerûen jó?

Szólj hozzá!