Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.6.2015

Újra Natura 2000-es területekké kell minősíteni a Marosvásárhely környéki erdőket

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
fotó: marosvasarhely.info

A Környezetvédelmi, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztérium átiratban közölte a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel, hogy újra kell kezdeni a védetté nyilvánítás procedúráját.

Ennek keretében tegnap közvitát tartottak, amelyre meghívták a környezetvédelmi hatóságok, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, az állami erdészet és a civil szféra képviselőit. Az ügyben érintettek között azonban továbbra sincs egyetértés. Az önkormányzat attól tart, hogy ha a Somos-tető és a Bodoni erdő védett terület lesz, akkor nem tudják végrehajtani az ott tervezett beruházásokat.

Az erdészet a fakitermelés korlátozása miatt nem támogatja az eljárást. A somostetői erdőt és a Bodoni-erdő egy részét 2012-ben nyilvánították Natura 2000-es védett területté. A városháza megtámadta az eljárást, és megnyerte a pert, a hazai bírósági döntés azonban nem írja felül az uniós rendelkezéseket, így a területet az Európai Unió továbbra is védettként tartja nyilván. Az erdők vitás helyzetét úgy lehetne feloldani, ha a területet ismét védetté nyilvánítanák Romániában is, megismételve a minősítés elnyeréséhez szükséges eljárást.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!