Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.6.2015

HVG: a szigorúan védett földikutya miatt bukhat el a magyar-szerb határra tervezett kerítés

Lajos.rozsa - A feltöltő saját munkája: „Nannospalax leucodon”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Lajos.rozsaA feltöltő saját munkája: „Nannospalax leucodon”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Akadályozná a vadállomány szabad mozgását, valamint védett élőhelyeket vágna ketté a magyar-szerb határra tervezett kerítés – írja a hvg.hu. A menekülthullámot távol tartani hivatott kerítés tervébe így a természetvédelemre hivatkozva közbeavatkozhat az Európai Unió, amelynek ellenőrzési és engedélyezési jogköre van az érintett terület részét képező Natura 2000-es területek felett.

A 175 kilométeresre tervezett kerítésből nagyjából 30-40 kilométer az Európai Unió ökológiai hálózata, a Natura 2000 programterület része. A kerítés megépítése természetvédelmi hatóságok munkatársai és szakemberek egyöntetű véleménye szerint súlyosan károsítaná a vadon élő állat- és növényfajok természetes élőhelyét a főként a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatása alá tartozó területen.

Natura 2000-es védettséget élvez az az öt kilométernyi határszakasz Ásotthalom és Kelebia mellett, ahol jelenleg a legtöbb migráns – naponta 100-200 fő – igyekszik átszökni a határon. A hvg.hu-nak nyilatkozó, a környéket jól ismerő szakember szerint eddig elhanyagolható volt a migránsok vonulásának környezetre gyakorolt hatása, a kormány a kerítéssel azonban egyébként is kisszámú, védett populációkat szakítana ketté, és a nagyvadak mozgása is teljes mértékben ellehetetlenülne.

Ráadásul a környéken él Európa egyik legveszélyeztetettebb emlősfajtája, a rágcsálók rendjébe tartozó, fokozottan védett délvidéki földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis), melynek megmentésére 2012-ben külön program indult, miután kevesebb példány él belőle a világon, mint az óriás pandából. (Körülbelül 200 egyedet ölel fel a populáció.) A kerítés bebetonozott alapja akadályozná a földikutya föld alatti mozgását. A kerítés miatt a röpképtelen állatok is biztosan elszigetelődnének a fajtársaiktól, sőt lehet, még lepkék sem tudnának átrepülni a határszakaszon.

Forrás: hvg.hu

Címkék: , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: html
  Közzétéve: 25.6.2015, 3:12 pm

  Ilyen meggondolásból autópályákat meg utakat sem lenne szabad építeni

 2. A hozzászólás szerzője: Donogán Péter
  Közzétéve: 25.6.2015, 9:30 pm

  1. Az alapozás nem folytonos mivel csupán az oszlopokat kell alapozni.
  2. A lepkék 4.00 meter felett is tudnak repülni.

 3. A hozzászólás szerzője: Bezzeg nalunk...
  Közzétéve: 26.6.2015, 4:12 am

  A Kelemen havasok is a Natura 2000 része, de ennek ellenére a közeli Szászrégenben a Kastamonu enyvgyárat készül építeni, és mindeddig minden engedélyt megkapott! És a zöldek egynéhány helyi csoportját lwszámítva senki nem tiltakozott, egyetlen országos kampány vagy nyilatkozat sem hangzott el…

Szólj hozzá!