Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.6.2015

WWF: kötelezettségszegési eljárás indul Románia ellen a törpe vízerőművek miatt

Captare Valea Sebeșel - Munții Țarcu. Operator Balkan Hydroenergy SRL. © WWF-România

Captare Valea Sebeșel – Munții Țarcu. Operator Balkan Hydroenergy SRL.
© WWF-România

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen a törpe vízerőművek Fogarasi-havasokbeli építése miatt – jelentette be a WWF Románia. Az EB döntéséről szóló értesítés másfél évvel azután érkezett meg, hogy a WWF feljelentést tett a Bizottságnál az építkezések engedélyeztetése és a Natura 2000-es területekre gyakorolt környezetromboló hatása miatt.

Románia ebben az időszakban nem módosított törvénykezésén, sőt a Retyezátban és a Szárkő.hegységben is több projektet engedélyeztek. A Szárkő-hegységben a Șucu és Olteana folyókon épített erőművekre illegálisan adott ki engedélyt a závolyi (Zăvoi) polgármesteri hivatal, a kivitelező el is kezdte a munkálatokat. A WWF sürgős közbelépésre szólítja föl a hatóságkat, főképp a környezetvédelmi minisztériumot, amely mindeddig sem a WWF, sem a Natura 2000-es Koalíció értesítésére nem reagált.

A Szárkő-hegység Európa egyik utolsó megmaradt vadonfoltjának helyszíne, ahol jó állapotú hegyi folyók vannak, bennük védett hal- és rákfajokkal, valamint a vidrával. Nem mellékes az sem, hogy a hegységben zajlik Európa legambíciózusabb visszavadítási projektje; pont a napokban, június 12-én érkezik újabb 14 bölény a helyszínre, azokat pedig, akik tavaly érkeztek, a hétv végén engedik szabadon a védett területen, ahol eddig kontrollált, bekerített területen tartózkodtak.

2014 februárjában már érvényes volt a WWF és a környezetvédelmi minisztérium között megkötött egyezmény, amely megtiltotta további törpe vízerőművek engedélyezését az országban, ennek ellenére a Krassó-Szörény Megyei Környzetvédelmi Ügynökség júniusban kiadta az engedélyt a két új szárkői projektre. A rengeteg rendellenességet a projektek kapcsán a WWF számtalanszor jelezte írott formában vagy megbeszélések alkalmával, de álláspontját semmibe vették, és most a projekt kivitelezője elkezdte a munkát.

A Natura 2000-es Koalíció bíróságon kérte a környezetvédelmi engedélyek semmissé nyilvánítását. Ezzel párhuzamosan a WWF továbbra is várja, hogy a tavaly megkötött megállapodás értelmében a környezetvédelmi minisztérium bocsássa ki azt a miniszteri rendeletet, amelyben azokról a területekről rendelkezik, ahol tilos törpe vízerőműveket építeni, illetve azokat a jogszabálymódosításokat is várják, amelyek megakadályozzák a további visszaéléseket ezen a területen.

Forrás: WWF Románia

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!