Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.6.2015

Orvvadászok lelőtték a Milvus egyik nyomkövetős medvéjét Hargita megyében

m

Vadorzók áldozata lett egy nyomkövetővel ellátott, fiatal felnőtt barnamedve Hargita megyében.

2015. május 26-án a Milvus Csoport által M2-nek keresztelt, hétéves hím barnamedvére felszerelt nyomkövető rendszer a Hargita megyei Farkaslakáról küldte a GPS lokációkat. A Milvus Csoport által felszerelt nyomkövetők (nyakörvek) 60 percenként (óránként) rögzítenek egy GPS lokációt, majd az elmentett adatokat 7 óránként közvetítik. A digitális térképekre helyezett koordináták szerint május 25-én este 23.00 órakor a medve Korond szomszédságában tartozkódott, majd két órával később már egy farkaslaki lakos gazdaságából küldte az adatokat (16 kilométer a távolság a két község között).

A nyakörvek pár méteres pontossággal rögzítik a lokációkat, így azon személyek otthonai, akiknél ez az eszköz a továbbiakban “megfordult”, világosan láthatóak a Google Earth progamban.

M2 - total (patrat verde - inceput, patrat rosu - sfarsit)
A piros négyzettel jelzett pontra szállították az orvvadászok M2-t
M2 in Lupeni (patrat rosu - sfarsit)

A Milvus Csoport az utolsó lokációkat május 27-én 11.00 órakor kapta. Valamikor az ezt követő 7 óra folyamán – még mielőtt a nyakörv a legfrissebb adatokat is továbbíthatta volna – a kutatási felszerelést megsemmisítették, így az adatszolgáltatás véglegesen megszűnt.

A Milvus Csoport, valamint a “Nagyküküllő” Vadász-Horgász Egyesület (akihez az a vadászterület is tartozik, ahol a vadorzás történt) jelentették az esetet a Hargita Megyei Rendőrség Fegyverosztályának. Ezen utóbbi intézmény munkatársai már el is kezdték a nyomozást az ügyben.

Romániában a barnamedve szigorúan védett faj, védelmét mind a hazai törvénykezés (vadászati törvény), mind a Románia által aláírt és elfogadott nemzetközi egyezmények is előírják (Berni Egyezmény, Cites, EU Élőhelyvédelmi Irányelv). A Vadászati Törvény (Legea nr. 407/2006, beleértve ennek a további kiegészítéseit és változtatásait is) értelmében a barnamedvét illetően az illegális tettek esetében a kártérítési érték 40 000 euró. Ugyanazon törvény a vadorzást szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal bünteti.

A természetvédelmi szervezet partnereivel közösen – mint az udvarhelyi “Nagyküküllő” Vadász-Horgász Egyesület is – azért látja el nyomkövetőkkel a barnamedvéket, hogy a következő kérdésekre keresse a válaszokat: hogyan használja a faj a természetes élőhelyeket, melyek a telelő-, illetve táplálkozóhelyek, melyek a kritikus élőhelyfragmentációs forrópontok stb. Ebből a szempontból M2 rendkívül “segítőkész” egyednek bizonyult: 2013.04.30-tól kezdődően (abban a 25 hónapban, amióta az állatra felkerült a 3000 eurós nyakörv) a medve több, mint 13 000 lokációt továbbított egy 1 120 km2-es területről – és ez egy páratlan értékű adatsor.

Abban a pillanatban, amikor illegálisan lelőtték, illetve nyakörvét megsemmisítették, a medve sikertörténete véget ért – habár még sok információt továbbíthatott volna (beleértve a nyakörv által már elmentett, de még el nem küldött lokációkat is).

Ezek az információk hozzájárulhatnak a faj biológiájának és ökológiájának alaposabb megismeréséhez-megértéséhez, a fajnak (amely Európa legtöbb államából mára kihalt) a hatékonyabb romániai megőrzéséhez, illetve az emberekkel való békésebb együttélés megteremtéséhez is.

A medve által bejárt útvonalról közölt térképeket, beleértve a farkaslaki lokációkra vonatkozókat is, a rendőrségnek is továbbították – áll a Milvus közleményében.

A Pro TV tudósítása szerint a rendőrségnek már vannak gyanúsítottai, a tönkretett nyakörvet is megtalálták, a medvét még nem.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Ákos
    Közzétéve: 29.6.2015, 11:50 am

    Az az érdekes, hogy több mint 1000 medve van csak Hargita megye körzetében, akkor miért kell ekkora dobra verni ezt, ha ekkora a medve állomány, csupán csak ebben a megyében.

    A lakósságnak rengeteg kárt tettek, sok ember sebesül meg illetve hal meg miattuk, szerintem a cikkben közölt ok a védelmük iránt szerintem gyenge és csak egy egyszerű kifogás. Itt az igazi ok a háttér politika véleményem szerint, a külföldi vadászok bevonzása az igazi ok, márpedig kellően drága egy medve levadászásának az engedélye, ez az állam számára jó zsebpénzt jelent.

Szólj hozzá!