Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 2.6.2015

Egy ismeretlen halálos betegség elpusztította a tatárantilopok felét

Seilov - www.ulytautour.kz: „Сайгак”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Seilov – www.ulytautour.kz: „Сайгак”. Engedély: CC BY-SA 3.0, forrás: Wikimedia Commons

Több mint 100.000 szajga pusztult el az utóbbi hetekben – írja az Élettudományok Hírnöke külföldi forrásokra hivatkozva. Ez a szám a becsült állomány fele. Más becslések még nagyobb egyedszám-veszteséget adnak meg. A probléma olyan nagy, hogy a kazah mezőgazdasági minisztérium, angol, német szakértők, és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (UN FAO) vizsgálja a lehetséges okokat.

A szajga, vagy tatárantilop (Saiga tatarica) Közép-Ázsia hatalmas füves síkságain él. A múlt századelőn a vadászat a kipusztulás szélére sodorta a szajgát. 1919-ben helyezték védelem alá, azóta legalább 1,3 millió egyedre gyarapodott az állománya, ám élőhelyének korlátozott volta gátat szab terjedésének. Egy populáció Nyugat-Mongóliában is él, ez külön alfajhoz tartozik (Saiga tatarica mongolica). Kínából az 1960-as években pusztult ki.

A felmérésből kiderült, hogy ha a betegség felütött egy csordában akkor 100%-os volt a mortalitási ráta – mondta Dr. Kock szakértő, állatorvos, aki nem ismer még egy példát ilyen mortalitási rátájú betegségre. Az elpusztult állatok szervezetében két halálosnak mondható baktériumfajt is azonosítottak, Pasteurella-t (2010-ben 12000 egyed pusztult el Pasteurella fertőzés következtében.) és Clostridium-ot. De Dr. Kock meg van győződve arról, hogy a baktériumok nem elsődleges okai a pusztulásnak, hisz a baktériumfajok az egészséges állatokban is jelen vannak, és csak akkor lehetnek halálosak, ha az egyedek lassabban növekednek. Vírusos eredetű betegségre is gyanakodnak a tudósok, melyet a szúnyogok terjesztenek, de vizsgálatokkal ezt még alá kell támasztani.

A tudósok az szajgák élőhelyének ökológiai viszonyainak változását is feltérképezik, kizárva minden lehetséges tényezőt. (Mások a katasztrófát a heptylt nevű rakéta-üzemanyag hatásának vélik, de ez inkább a találgatások szintjén mozog.)

Források: New York Times, New Scientist

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!