Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.6.2015

Tarvágás egy vranceai tölgyerdőben, egy különleges madárvédelmi területen

k

A Vrancea megyei Vărzăreasca tölgyerdőt – a több mint 35 ezer hektáros Vranceai Szubkárpátok Madárvédelmi Terület (ROSPA 0141) részét – évek óta illegálisan kitermelik – írja a Romania Curata. A Vărzărești-i műemlék kolostor közelében, Urechești község mellett mintegy 7 hektárt teljesen tarra vágott az illetékes erdészet arra hivatkozva, hogy az erdőnek meg kell újulnia.

A focsani “Élő tűz” Fenntartható Fejlődésért Egyesület több ízben is panaszt tett a hatóságoknál a kitermelés kapcsán, a 7 hektáros tarolásról a környezetvédelmi őrséget, az erdészeti felügyelőséget és a Román Madártani Társaságot is értesítették, ugyanis a jogszabályok szerint csak 3 hektárt és csak bizonyos fafajták esetében lehetne tarra vágni.

Az erdős terület több mint nyolcvanféle madárfajnak ad otthont, ezek védelmére jelölték ki. A kitermelés megzavarja a madarakat, tönkreteszi költőhelyeiket, ugyanakkor a talaj is súlyosan károsodik a hatalmas gépek bevetésekor, amelyek keresztül-kasul dúlták a földet, patakokat; az erdőirtás miatt még földcsuszamlások is voltak. Nem is olyan régen a kolostortól nem nyílt kilátás Focsani városára, most már lehet látni mindent, mert kivágták az erdőt.

Az erdészet azt nyilatkozta, csupán az üzemtervben foglaltakat végezték el, nem történt törvénytelenség. A teljes írás itt olvasható.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!