Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.6.2015

Megmentik a kihalástól a lápi pócot a Vajdaságban

A Vajdaság egyik leginkább veszélyeztetett halfaját, a lápi pócot (Umbra krameri) igyekeznek menteni Újvidéken.

A szabadkai Pannon RTV híradása szerint a szakemberek mesterséges mocsári medencében szaporítják a lápi pócot, így igyekeznek megmenteni az eltűnéstől. A halfajta alig 100 évvel ezelőtt még jelentős gazdasági tényezőt jelentett, mára azonban – a folyók szabályozása és a lápos, mocsaras területek lecsapolása miatt – a kihalás fenyegeti.

A vajdasági tartomány támogatásával 2013-ban kezdődött meg a kiveszettnek hitt lápi póc megmentése és mesterséges szaporítása. Az idei ívási idényben körülbelül 3000 egyedet sikerült kinevelni – magyarázta Sípos Sándor, a szerbiai halvédelmi és haltani társaság tagja. A halakat őszre visszaengedik a természetbe – tette hozzá.

A lápi póc Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Románia, Moldova, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna vizeiben él. A védett hal eszmei értéke Magyarországon 100 ezer forint. Ragadozó, kis rovarokkal, lárvákkal, csigákkal és rákfajtákkal táplálkozik, 5-17 centiméteresre nő meg, és extrém körülmények között, például nagyon alacsony oxigéntartalmú vízben is képes megélni. A lápi póc megmentésére Magyarországon és Ausztriában is visszatelepítési program indult.

A faj sérülékeny státusban szerepel a Vörös Listán, becslések szerint az utóbbi tíz évben 30%-kal csökkent a populációja.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!