Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.5.2015

A Rise Project oknyomozó riportja a Schweighofer-hálózatról: kik nyertek a legtöbbet az eladott fán?

 

2004-től mostanáig a Holzindustrie Schweighofer romániai gyárai 80 ezer hektár erdőt dolgoztak fel, ami három és félszerese Bukarest területének – írja terjedelmes oknyomozó riportjában a Rise Project.

A Holzindustrie Schweighofer 2013-ban 240 millió euró értékben vásárolt rönkfát Romániában. Ha 70 eurós köbméterenkénti átlagárral számolunk, 3,5 millió köbméter jön ki évente, amellyel eddigi négy gyárát látta el az osztrák cég. Ez a mennyiség 13 ezer hektár erdőnek felel meg.

A következő húsz évben a rétyi gyáruk feldolgozóképességét is beleszámolva további 320 ezer hektár erdőt nyelhetnek el a HS fafeldolgozói, ami az ugyanebben az időszakban legálisan kitermelhető, eddig az összes hasonló profilú vállalat által feldolgozott fa mennyiségét teszi ki. Ha ebben az ütemben folytatódik a rönkeladás, harminc éven belül Románia tűlevelű erdőinek 22%-a tűnhet el.

Az anyagban részletesen tárgyalják, kik voltak az osztrák fafeldolgozó eddigi fontosabb beszállítói.

A Holzindustrie Schweighofer pénze politikusok, hivatalnokok és büntetőjogi ügyekbe keveredett üzletemberek pénztárcáját hizlalja évek óta; ezeknek a személyeknek a cégei termelik ki az erdőt és adják el a vállalatcsoportnak, amely Ausztria egyik leggazdagabb családjáé – indítja a riportot a Rise Project. Sokuk kizárólag a Schweighofernek dolgozik. Az osztrák cég legnagyobb beszállítója maga a Romsilva, amelynek vezetője, Adam Craciunescu ellen egy illegális erdő-visszaszolgáltatási ügyben korrupció és szervezett bűnözés támogatása vádjával folyik eljárás.

A RISE Project az első 12 beszállítót mutatja be, akik együttesen 2013-2014-ben a Schweighofer által vásárolt rönkfa egyharmadát adták el az osztrák fafeldolgozónak.

A Romsilva 179 millió lej bevételt könyvelhetett el, amelyből 98,9 millió lej származott a faanyagértékesítésből. A második helyen egy nagyenyedi üzletember, Sorin Beniamin Docea áll, aki cégein (Alredia, Lacul Codrilor, Valea Poienii, Carpat Forest, Maranatha) keresztül 2013-ban 48 millió lej értékben adott el fát a Schweighofernek, 2014-ben pedig 62,8 millió lej értékben.

A harmadik helyezett a Traian Larionesi tulajdonában lévő, besztercei Frasinul nevű vállalat. 2013-ban 35, tavaly 50 millió lej értékben szállított fát a Schweighofernek. Az üzletemberről a DNA azt írja, ő parancsol gyakorlatilag a teljes megye rendőrségének, amely szemet hunyt a cégei illegális tevékenységei fölött. Két másik ügyben is nyomoz ellene a korrupcióellenes ügyészség, többek közt a vád szerint befolyásával és ajándékokkal szerezte meg az elsőbbséget bizonyos liciteken.

A negyedik egy suceavai cég, a GVC Computers, amely Pîțu Vasile és Boca Samoilă tulajdona, de voltaképpen direkt szálak fűzik a radóci Schweighofer-gyárhoz: a cég által bejegyzett George Tofan Grup adminisztrátora Leonte Tofan, aki a radóci gyár egyik igazgatójának, Nichifor Tofannak a testvére. A cég két év alatt 13, illetve 14 millió lej értékben szállított a HS-nek.

Az ötödik az Emil Nistor Jr. tulajdonában lévő, szintén besztercei Marena Silva nevű cég, amely az utóbbi két évben több mint 26 millió lej értékben adott el fát az osztrák vállalatnak. A hatodik, szintén besztercei Forest Land SRL 9,3, illetve 16,4 millió lejt kapott árujáért a HS-től. Tulajdonosai Gabriel Florin Armean és felesége, Simona Carmen.

A hetedik beszállító a Máramaros megyei Felsővisó polgármesterének, Vasile Comannak a cége, az RG Holz Company. A környéken az utóbbi 15 évben hatalmas erdőtarolás folyt, több tízezer hektár erdőt tüntettek el a föld színéről, de senki ellen nem született bírósági ítélet. A polgármester cégét ugyanakkor többször büntették, egy alkalommal egy egész vonatszerelvény rakományát kobozták el, mert semmiféle hivatalos irat nem volt róla. A fa azonban hamarosan visszakerült a céghez, mert az illetékes erdészetnek nem volt raktára, ahol azt tárolhatták volna.

A többi beszállító között van még jelenleg emberölési kísérletért börtönben ülő személy, számos politikusrokon, illegális erdő-visszaszolgáltatásban vagy adócsalásban gyanúba keveredett cégvezető is.

A gyergyószentmiklósi Farkashajsza SRL az egyetlen magyar érdekeltségű a 12-es listában, a maga kilencedik helyével. A Leopold László és Szász Kinga tulajdonában lévő cég 2013-ban 8,8, 2014-ben 14 millió lej értékben adott el fát a Schweighofernek.

A teljes riport román nyelven itt olvasható.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!