Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.5.2015

Civil győzelem: jó irányba módosult a vadászati törvény

pacsirta

A képviselőház tegnap elfogadta, hogy szavazásra bocsássák a Klaus Johannis elnök által tett javaslatokat, ez pedig a Román Madártani Egyesület és a Natura 2000 Koalíció szerint annak a civil kampánynak köszönhető, amely az Állítsd meg a barbárságot, védd a pacsirtát! címet viselte. A törvény úgy módosult, hogy az már nem sérti meg a magántulajdonhoz való jogot, és kevesebb környezetre káros hatása lesz.

„Az elfogadott törvényből eltűnt a 4-es cikkely egyik vitatott része, azaz a vadászoknak mégis szükség lesz a föld- vagy erdőtulajdonosok engedélyére, amennyiben azon a területen akarnak vadászni, ahogyan ezt a jóérzés is diktálná egyébként. Tovább 11 faj esetében módosították a vadászati időszakot, úgy, hogy ez a fajok védelmében történt. Mindez annak köszönhető, hogy a mi kérésünkre az Európai Bizottság küldött egy levelet a környezetvédelmi Minisztérium számára” – mondta Luminița Tănasie, a Natura 2000 Koalíció elnöke.

„Számunkra nagyon fontos az is, hogy a vetési ludat (Anser fabalis) kivették a vadászható fajok listájából. Romániában téli időszakban körülbelül 20 példányt lehet látni ebből a madárból, ha nagy szerencsénk van, akkor 100-at, ennek ellenére 2014-ben 25000 példányra adtak ki kilövési kvótát” – mondta el Marina Drugă a Román Madártani Egyesület törvénykezési szakértője.

Máskülönben a Környezetvédelmi Minisztérium csökkentette a pacsirták kilövési kvótáját is az „Állítsd meg a barbárságot, védd a pacsirtát!” kampánynak köszönhetően egy minisztériumi rendelettel. Így felére, 100-ról 50-re csökkent az egy személy által egy nap alatt kilőhető pacsirták száma, a teljes kvóta pedig 600 000-ről 363 000-re esett vissza. „Továbbra is úgy hisszúk, hogy ez a faj nem tartozhat bele azon madarak közé, amelyek vadászhatóak, de első lépésnek ez is megfelel. A Román Madártani Társaság folytatni fogja az énekesmadarak védelméért folytatott eddigi kampányát” – állítja Drugă.

totb.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!