Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.5.2015

Aktivisták elleni agresszió: 32 szervezet kéri Johannist és Pontát, lépjenek az ügyben

c

Sürgősen lépjenek fel a civil társadalom tagjai biztonsága érdekében, a környezetvédő aktivisták elleni agresszió ellen – kéri a Környezetért Koalíció Klaus Johannis államelnöknek és Victor Ponta kormányfőnek címzett nyílt levelében.

A 32 civil szervezetet tömörítő koalíció emlékeztet arra, Hunyad megyében a Fehérvíz közelében egy német újságírónőt és az Agent Green egyesület elnökét, Gabriel Paunt megtámadták – ez az eset mutatja, mennyire működnek az állam intézményei, hiszen nem tesznek mást, mint fenntartanak egy maffióta környezetet bizonyos befektetők számára, akik erőszakos módszerekkel reagálnak, és nem törődnek az ország törvényeinek betartásával, bérmit megengednek maguknak – áll a levélben.

Az aktivisták egy környezet elleni bűncselekményt dokumentáltak: egyet a sok közül, amelyet a civil társadalom igyekszik megakadályozni, még az állam intézményei segítsége nélkül is. Gabriel Păun kórházban van, és még egy személy áldozatul esett az ABI Automotion SRL alkalmazottai által indított erőszakos akcióban, a német újságíró sofőrje ütötte el, miközben menekülni próbáltak a rajtaütés elől. Mindkettejüket az agresszorok, a törpe vízierőművet építő cég, a helyi intézmények és az aktivisták elleni gyűlölet légkörét fenntartó politikai osztály áldozatának tekintik – áll a levélben.

Azt kérik az államelnöktől és a kormányfőtől, ítéljék el nyilvánosan a fenti cselekedeteket. Szorgalmazzák, hogy a hatóságok a támadókat fogják el és vonják felelősségre a május 24-én elkövetett erőszakos cselekedeteikért.

Vegyék figyelembe, hogy az esetet követően a civilek biztonságának kérdése bizonytalanná vált, ezért garantálják az aktivisták és újságírók testi épségét, akik a környezetellenes romániai bűncselekményekkel kapcsolatban gyűjtenek adatokat, voltaképpen az állami intézmények kapacitáshiányát kompenzálva tevékenységükkel – írják.

A koalíció sürgeti, hogy minden hegyi folyón tervezett törpe vízierőmű engedélyét és a teljes engedélyeztetési eljárást vizsgálják felül, valamint adjanak ki egy nyilvános jelentést az ellenőrzés eredményeiről.

Forrás: coalitiapentrumediu.ro

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!