Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.5.2015

Az ActiveWatch hatósági vizsgálatot követel a Retyezátban bántalmazott civilek ügyében

agentgreen

Az ActiveWatch szervezet kéri a hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot a hétvégén a Retyezát Nemzeti Parkban történt incidens ügyében.

Mint arról beszámoltunk, május 24-én vasárnap az Agnet Green aktivista újságíróját, Gabriel Păunt és kíséretét támadás érte, amikor egy törpe vízi erőmű építésének színhelyén vizsgálódtak.

Az agresszió következtében Păunt törött bordával és két feji vérömlennyel kellett a kolozsvári kórházba szállítani, ahol az orvosok azt javasolták, 17-18 napot töltsön bent. A társai is több sérülést szenvedtek el, két nő pedig sokkos állapotba került a támadástól. Az egyik támadó is megsérült, az övé a legsúlyosabb: jelenleg combnyaktöréssel kezelik Kolozsváron.

Az ActiveWatch kéri azt is, hogy induljon belső vizsgálat az ügyben, hogy a felsőszálláspataki (Sălașu de Sus) rendőrség nem nyújtott az ügyben, holott a bántalmazottak felhívták az 112-es gyorshívószámot, és bementek a helyi rendőrőrsre is, ahol kérték a jelenlevő rendőröket, hogy menjenek ki a bántalmazás helyszínére, és segítsenek Păunon, akinek sérültként is sikerült elrejtőznie. A rendőrségi “segítség” abban merült ki, hogy az egyik civilt elszállították egy taxiállomásig.

Az ActiveWatch egy emberjogi szervezet, amely a véleményformáláshoz való jogot is fontosnak tartja, mint ahogy a köz információkhoz való jogait is. A szervezet úgy véli, hogy egy ilyen bántalmazás, amely közérdekű dokumentációt végző személyek ellen irányult (védett területen való törpe vízierőmű-építése), arra is irányul, hogy meggátolja, hogy a civilek információkhoz juthassanak. A szervezet álláspontja szerint a hatóságoknak példás büntetést kellene kiszabni azokra, akik olyanokat bántalmaznak, akik közérdekű információkat gyűjtenek.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!