Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.8.2010

Miért nem működik a turizmus Verespatakon?

Egy csepp Mócvidék hangulatából. Fotók: Sebők Botond

Verespatak fejlesztésére a turizmust emlegetik elsődleges alternatívaként a bányászatra, viszont mindaddig, amíg a bányanyitás lehetősége fennáll, esély sincs a valódi turisztikai lendületre. Ugyanakkor a turizmus akkor működhetne leginkább, ha a Szigethegységre egészként tekintenénk, Verespatak pedig csak egy lenne a látnivalók közül.

Rácz Tímea

A hétvégi Szénafesztiválon sor került egy beszélgetésre, ahol a fenti paradox helyzetet próbálták a helyiek bevonásával boncolgatni. A beszélgetésből az tűnt ki leginkább, hogy a turizmust három dolog akadályozza; elsősorban maga az RMGC, amelynek nyomására Verespatakot monoindusztriális területté nyilvánították. Ennek értelmében a bányászat az egyetlen lehetséges megélhetési forrás; panziónyitásra nem adnak engedélyt.

A második akadályozó tényező a helyiek mentalitása: az itt élőknek nem természetes, hogy pénzért szolgáltatást nyújtsanak. A jelenlegi FânFesten a helyieknél szállásolták el a résztvevőket, és akadtak kellemetlenségek is, tisztaság, villany, mosdási lehetőségek terén. A jelenlévők közül egy idős házaspár arra panaszkodott, hogy miért nem lehet bálmost kapni, vagy hogy a faépületben, ahol laktak, hatalmas rések tátogtak a deszkák között. A harmadik tényezőt pedig senki nem mondta ki, viszont az egész beszélgetésen érződött: hiányzik a profizmus, amelyet a civil szervezetek legnagyobb jóindulata sem helyettesíthet.


Az RMGC témája egész este napirenden volt; a beszélgetést vezető Alexandru Binescunak folyamatosan vissza kellett terelnie a szót a turizmusra. A helyiek közül Călin, volt gyógyszertáras kapcsolódott be leginkább a beszélgetésbe

Andrei Gruber, az egyetlen bejegyzett hostel tulajdonosának ősei valamikor az arany miatt jöttek ide Németországból. Andreinek szerencséje volt, mivel a tilalom az új épületekre vonatkozik, így neki sikerült megszerezni az engedélyt. Rajta kívül még próbálkoznak néhányan szobák kiadásával, és ha panziónyitási engedélyük nincs is, teljesen legálisan űzik: a fizetővendéggel bérleti szerződést kötnek, bejelentik és adót fizetnek utána. Ez a tevékenység azonban még mindig elenyésző, a több éve tartó turizmusra nevelés után is.

Verespatak forgalma csúcsidőben, azaz nyáron pár száz ember lehet naponta, de ez egész évre kenyeret adna több panziótulajdonosnak. Azonban az még mindig nem világos a turizmust szorgalmazóknak sem, hogy hogyan tudna a teljes lakosság ebből megélni – még akkor is, ha nemcsak szállásra, hanem vendéglőkre, idegenvezetőkre is szükség van.


Andrei Gruber

Mit lehet látni Verespatakon? Az odalátogató turisták a római galériákat akarják meglátogatni elsősorban, amelyeknek nagyrésze azonban a Gold tulajdonában van. A bányászati múzeum úgyszintén, a vezetője akkor nyitja ki, amikor kedve támad, panaszolták a helyiek. Viszont rengeteg egyéb olyan látnivaló is akad, amelynek nem lenne köze a „céghez”. A településen belül az öt templom, valamint a középkori város modellje lehet érdekes.

A Cârnic és a Cetatea hegyekben található járatok szintén figyelemreméltóak, a bányatavak mellett sátorozni lehet, de egy ugrásra vannak a Detunáták bazaltoszlopai is. Nem utolsósorban akár „katasztrófaturizmust” is szorgalmazni lehet: a letarolt hegyoldalak, bányák látogatása számítana ide. Ugyanakkor a beszélgetők számára is nyilvánvaló volt, hogy több rendezvényre lenne szükség, legalább havonta egyre. A környék népszokásait, például a húsvéti lövöldözést is fel lehetne használni turisták csalogatására.

Szarvaspatak

Verespatakon azonban minden kezdeményezést alááshat az RMGC. „Egy sörért és négy miccsért hoznak ide embereket, hogy lejárassák az eseményeket” – mondta az Alburnus Maior egyik tagja, akit csak Călinként mutattak be. Neki a gyógyszertárát kellett bezárnia egy értelmetlen büntetés következtében, miután egyszer régen, egy gyűlésen felszólalt a bánya ellen. Most biciklikölcsönzőt szeretne nyitni – ezzel járulna hozzá a turisztikai vonzerő növeléséhez. Már ha engedik.

>>Beszámoló az idei FânFest-ről>>

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Elsüllyesztett falu a Mócvidék szívében » Think Outside The Box
    Közzétéve: 23.8.2010, 4:00 pm

    […] téma, alig esik szó a néhány kilométerre fekvő rézbányáról és zagytározóról. Akik a verespataki és környékbeli turizmusról vitázunk, mintha elfeledkeznénk a közelében elterülő “ökológiai bombáról”. Amikor a […]

Szólj hozzá!