Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.5.2015

Bírósági úton mentett meg a Bankwatch 80 hektár erdőt a letarolástól

A Bankwatch Románia javára döntött a bíróság egy 80 hektáros, Gorj megyei erdő letarolásának környezetvédelmi engedélye kapcsán, amelyet a szervezet jogi úton megtámadott.

A Bankwatch fő érve az volt, hogy az engedélyeztetés csupán részlegesen zajlott le, ugyanis az erdő kitermelése egy lignitbánya megnyitása miatt volt betervezve, de a bányanyitásra nem indult engedélyeztetési eljárás. Az erdő kitermelése tehát csak egy résztevékenysége volt a projektnek, ráadásul a tarolásra adott engedélyben nem szerepeltek a törvény által előírt, a környezeti kárt kompenzáló intézkedések előírásai.

A Pinoasa bánya Rovinari város közelében található, az erdőtarolásra a bányászat kiterjesztése miatt akartak sort keríteni. Ionuț Brigle, a Bankwatch kampánykoordinátora azt nyilatkozta, a környezetvédelmi ügynökség az egyik legfontosabb romániai intézmény, amelynek érdekeltnek kellene lennie a környezetvédelmi előírások teljeskörű betartásában, és amelynek figyelmesen kellene elemeznie a környezeti hatásokkal járó projektek minden aspektusát. “Arra bátorítjuk ezúton az ügynökségeket, kezeljék jóval nagyobb komolysággal a lignitkitermelések problémáit, hiszen ezek negatív hatásokkal járnak” – tette hozzá.

A bányakiterjesztésben érdekelt cég, a Complexul Energetic Oltenia és a Gorj Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a bíróság döntésének kiértesítésétől számított 15 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen.

Forrás: faracarbune.ro

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!