Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.5.2015

Így is vélekedhet egy politikus: a klímaváltozás elleni harc erkölcsi kötelesség

Barbara_Hendricks_2014-10-24

Barbara Hendricks 2014-10-24” by U.S. Army Europe Images from Wiesbaden, Germany – 141024-A-PB921-434. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

A klímaváltozás elleni küzdelem mindenki erkölcsi kötelessége, a nemzetközi közösségnek pedig többet kell tennie az éghajlatváltozás megfékezéséért – mondta a német környezetvédelmi miniszter hétfőn Berlinben az év végén Párizsban tartandó 21. ENSZ-klímakonferencia (COP21) előkészítésére összehívott nemzetközi tanácskozáson.

A 35 ország kormányának képviselőivel hétfőn megkezdett kétnapos tanácskozáson Barbara Hendricks hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni harc “nem luxus”, hanem “az egészséget és a jólétet szolgáló beruházás”, mert az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése kevesebb környezet- és légszennyezést és kevesebb súlyos betegséget, például tüdőrákot jelent, és elengedhetetlen a gazdasági versenyképesség biztosításához.

A november végén kezdődő párizsi klímakonferencián kötelező érvényű és méltányos megállapodást kell kötni, a nagyratörő, ambiciózus célok kijelölése mellett gondoskodni kell arról is, hogy a különleges felelősséget viselő fejlett ipari államok hozzájárulásával megteremtsék a klímaváltozás elleni küzdelem pénzügyi feltételeit – mondta a német környezetvédelmi miniszter a tárca közleménye szerint, megerősítve a kormány által meghatározott nemzeti célkitűzést, miszerint Németországban 2020-ra 1990-hez képest 40 százalékkal csökkentik a szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátást.

A Petersbergi Klímadialógus nevű konferenciasorozat idei állomása az egyik utolsó nagyszabású nemzetközi tanácskozás a párizsi klímacsúcs előtt. Az informális berlini találkozó második napján, kedden Angela Merkel kancellár és Francois Hollande francia államfő is felszólal.

A COP21 célja az éghajlatváltozás feltartóztatásáért folytatott erőfeszítéseket összehangoló Kiotói egyezményt felváltó új nemzetközi megállapodás kidolgozása. A tervek szerint a megállapodás részesei vállalják, hogy minden anyagi és egyéb forrást mozgósítanak azért, hogy a klímaváltozás megfékezéséhez szükséges – az ipari forradalom előtti időkhöz képest 2 Celsius fokban rögzített – határérték alatt maradjon a globális középhőmérséklet emelkedése.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!