Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 15.5.2015

A rétyi erőmű közmeghallgatásának felfüggesztését kérik a civilek

Négy civil szervezet – a Neuer Weg, a BankWatch, a Greenpeace és az Energy Justice – kéri a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által május 18-ára meghirdetett, a rétyi Schweighofer-fűrészüzem áramellátását biztosító erőmű integrált környezetvédelmi engedélyének kiadása kapcsán kiírt közmeghallgatás felfüggesztését.

A kérés indoklásában szerepel, hogy az erőmű építői nem nyújtották be a hulladékkezelésre vonatkozó menedzsmenttervet, a véletlenszerű környezetszennyezés meg­előzési ütemtervét. A civilek szerint ugyanakkor a fűrészüzemből és a működését biztosító erőműből álló beruházás számára ugyanazon eljárás révén kellett volna a környezetvédelmi engedélyt kiállítani. Kifo­gásolják továbbá, hogy a villamos és hőenergiát biztosító üzemegység nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel, így tulajdonképpen törvénytelenül üzemel. Ezért kérik, hogy amennyiben létezik erre vonatkozó dokumentum, azt a környezetvédelmi hatóság hozza nyilvánosságra. A tájékoztatás kapcsán a civilek nehezményezik, hogy az erőmű dokumentációját csupán a hivatal székhelyén lehetett tanulmányozni, a hivatalos honlapon azonban nem hozzáférhető.

A környezetvédelmi hivatal honlapján egyébként április 27-én tették közzé az erőműt célzó közmeghallgatási tájékoztatót.

A rétyi községházán május 18-án délután megtartják az integrált környezetvédelmi engedély kiállítása érdekében a találkozót – nyilatkozta a Háromszéknek Gheorghe Neagu intézményvezető. Szerinte a jogszabályok szerint jártak el, a közmeghallgatásról tájékoztattak, és a vitatott dokumentáció kiegészítése is megtörtént.

Forrás: 3szek, hírszerk

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!