Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 12.5.2015

Riadó: veszélyben az európai élőhely- és madárvédelmi irányelvek

10931081_10152773756340684_6927472663560131293_n

A Natura 2000-es európai uniós irányelvek védelmében indított nagyszabású kampányt Európa természet- és környezetvédő civil társadalma. Az Európai Bizottság ugyanis a madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelvek újratárgyalását irányozta elő, ami a civil szervezetek szerint várhatóan a törvénykezés enyhítését eredményezné, ez pedig az eddig elért eredményeket veszélyezteti a természetvédelem területén.

A Nature Alert kampányba több mint száz civil szervezet kapcsolódott be, köztük a WWF és a Román Madártani Egyesület is – áll a Natura 2000 Kolaíció weboldalán közölt hírben. Aláírásokat gyűjtenek a WWF és a SOR oldalán is, ahol az irányelvek természetvédelmi szempontokat szem előtt tartó javaslatokat lehet támogatni.

A Bizottság hivatalosan az irányelvek kiértékelését és hatékonyságát szeretné felmérni, ám a vállalati lobbi máris elindította azt a diskurzust, amely ezek enyhítését vagy felszámolását támogatja. A szervezetek az EB közvitáján való részvételre buzdítják a természetvédelem iránt elkötelezett EU-polgárokat.

Az akció európai, angol nyelvű kampányfilmje:

Az aláírásokat a közvita lezárultáig, azaz július 24-ig gyűjtik. A kampány azonban jövő évben s folytatódik, és azt célozza, hogy az irányelveket veszélyeztető jelenlegi tényezőket semlegesítse, és a létező jogszabályok alkalmazását jobbítsa a tagállamokban.

A két irányelv 1979, illetve 1992 óta van érvényben, és jelenleg is a világon az egyik legjobb természetvédelmi törvénykeretnek számít. Ezeknek köszönhetően Európában van a legnagyobb védett terület-hálózat, amely a szárazföld mintegy ötödét és a tengerek 4%-át teszi ki. Az irányelvek innovatív volta abban áll, hogy egyszerre teszik lehetővé a társadalmi-gazdasági fejlődést és a természet védelmét a védett területeken. Számos Natura 2000-es terület pontosan az évszázadok óta tartó emberi használatnak – kaszálás, legeltetés stb. – köszönhetően ennyire fajgazdag, a tájat formáló ember a hagyományos mezőgazdasági tevékenységekkel a biodiverzitás fönntartásához is hozzájárult.

Romániában 531 Natura 2000-es területet jelöltek ki eddig, amely az ország területének 23%-át fedi le. Az ország Európában az első helyen áll a gazdag biodiverzitás és természetes állapotában megmaradt ökoszisztémák terén. A jelenlegi jogszabályok sem biztosítanak megfelelő védelmet e természeti kincsek megőrzésének, ám ha az európai keretszabályozás gyengül, az eddig meglévő eszközöket is elveszítik a természetvédelemmel foglalkozó szakemberek és civil szervezetek, hogy megvédjék ezeket.

Forrás: natura2000.ro

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!