Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 6.5.2015

Véget vetnének az ökocídiumnak: a Schweighofer ellen kampányol a diaszpóra is

Fotó: Toró Attila

Fotó: Toró Attila

Több mint harminc civil szervezet és informális aktivistacsoport Romániából és külföldről nagyszabású kampányba kezdett európai országokban és Kanadában: a Holzindustrie Schweighofer romániai ténykedéséről tájékoztatják többek között az osztrák nagykövetségeket és konzulátusokat, valamint az osztrák fafeldolgozó vállalat klienseit.

“Elhatároztuk, véget vetünk az ökocídiumnak” – áll a szervezetek közleményében. A kampány a következő városokban zajlik: Brüsszel, London, Párizs, Milánó, Bécs, Dublin, Prága, Róma, München, Madrid, Montreal, Toronto, Bukarest és Temesvár. Május 5-én nyílt leveleket adtak át a nagykövetségek vagy konzulátusok képviselőinek, illetve Ausztria EU-s tisztségviselőinek, és a bécsi külügyminisztériumnak. A nyílt levél aláírói aggodalmukat fejezik ki a Schweighofer illegális és immorális gyakorlatával kapcsolatban, és elégedetlenségüket, hogy Ausztria bukaresti nagykövetsége támogatja a céget – áll a civilek közleményében.

A Schweighofer klienseit a civilek arról tájékoztatták, azáltal, hogy fenntartják üzleti kapcsolataikat a céggel, közvetett módon bűnrészesekké válnak a romániai közösségek tönkretételében, több ezer munkahely megszűnésében és a masszív erdőirtásokban.

A szervezetek a nyílt levélben hivatkoznak az Environmental Investigation Agency videójára, amelyet a szervezet álnevet használó képviselője “üzleti partnernek” kiadva magát rejtett kamerával filmezett, és amelyből kiderül, az osztrák vállalat illegálisan kitermelt fát vásárol tudatosan, sőt jutalmazza is az ilyen szándékú eladókat.

“A Holzindustrie Schweighofer az a vállalat, amely dominálja a fenyőfeldolgozók félkészáru-piacát, és deklarált célja a monopólium megszerzése a közeljövőben, az új, Rétyen felépített gyára beindításával; e gyár kapacitása egymillió köbméter fa évente, amihez még hozzáadódik az a hárommillió köbméter, amelyet eddigi gyáraiban feldolgozott. A vállalat neve egyre több nyomozás során előkerül: tavaly a romániai környezetvédelmi minisztérium ellenőrzése során a radóci gyárban 10.000 m³ rönkfát fedeztek fel, amelyről semmiféle származási adat nem volt. Mi több, a vállalat egy illegális telekügylethez is köthető, amely során megszerezte azt a területet, ameyre a gyár épült” – áll a nyílt levélben.

A civilek azt is felróják, a Schweighofer – azzal fenyegezőve, hogy Ausztria és Románia között megromlanak a kereskedelmi kapcsolatok, az Európai Bizottság szankciókat szabhat ki, illetve hogy európai bírósági eljárás indulhat az ország ellen a befektetések akadályozásáért – követelte a kormányfőtől az új erdészeti törvény módosítását, amely jelenlegi formájában az évente kitermelt famennyiség 30%-ában szabja meg egy vállalat számára a feldolgozható fa mennyiségét. A cég nyomást gyakorolt a kormányra, hogy a új törvény ne lépjen életbe addig, amíg el nem indítja a rétyi gyár működését a régi törvény hatálya alatt – írják. Kiemelik, a fafeldolgozó ágazatban 50.000 munkahely szűnt meg, mivel a kisvállalkozások nem tudtak nyersanyaghoz jutni. Az a tény, hogy Ausztria bukaresti nagykövetsége lobbizott a Schweighofer mellett, kedvezőtlen színben tünteti fel Ausztriát, egy olyan vállalat támogatójának, amely tönkreteszi a helyi közösségeket, és hozzájárul az erdőirtás növekedéséhez, melynek jelenlegi mértéke 48 hektár naponta, és a nemzeti parkokat is érinti, mint amilyen a Retyezát. Az erdőirtás miatt tönkremegy az infrastruktúra, árvizek alakulnak ki, gazdasági és emberéletben okozott kárt hagyva maguk után.

250.000 hektár érintetlen erdő található Romániában, medvék, farkasok és hiúzok otthona, akik a Schweighofert támogatják, bűnrészesek közvetve az érintetlen erdők elpusztításában – áll a nyílt levélben. Az aláírók európai jogszabályokra és hatrozatokra hivatkoznak, melyek az erdőségek fenntartható kitermelését, a biodiverzitás megőrzését írják elő.

Az aláírók közt a romániaiak mellett belgiumi, nagy-britanniai, olaszországi, spanyolországi, svédországi, franciaországi, németországi, ausztriai, kanadai civil szervezetek és diaszpóra-csoportosulások vannak.

Forrás: romaniacurata.ro

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!