Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.5.2015

#unitisalvampadurile: 20 városban tüntetnek a romániai erdőirtás ellen

11178270_1755566598003021_5082758558457362315_n

Szombaton, május 9-én több romániai városban és a diaszpórában is tüntetések lesznek az erdőirtások ellen. “Románia néhány év alatt kevesebb mint fele annyi erdővel maradt, mint amennyivel 1989-ben rendelkezett. A helyzetet csak súlyosbítja az a tény, hogy Romániában található az Európai Unió érintetlen erdeinek fele, és hogy a politikai osztály bűnrészes a jogsértő erdőirtásban, amint azt Klaus Iohannis elnök úr azon gesztusa is jelzi, hogy visszaküldte a Parlamenthez azt a törvényt, amely véget vetett volna az osztrák Holzindustrie Schweighofer cég monopóliumának” – áll az országos tüntetés felhívásában.

Az elnök nem hirdette ki az erdészeti kerettörvényt arra hivatkozva, hogy a jogszabály korlátozza bizonyos kereskedelmi egységek vagy kereskedelmi csoportok mozgásterét, ami a versenyszférát negatívan befolyásolja, és közvetetten a gazdaságra is negatív a kihatása. Többek szerint Iohannis a Schweighofer lobbija miatt küldte vissza a parlamentnek a törvényt, sőt egyenesen az osztrák vállalat érveit vette át ennek megindoklásában.

Eddigi résztvevő városok:
Bukarest
Gyulafehérvár
Nagybánya
Brassó
Kolozsvár
Focșani
Iași
Ploieşti
Nagyvárad
Sepsiszentgyörgy
Nagyszeben
Suceava
Târgovişte
Vaslui (az eseményoldal jelenleg blokkolva)

Konstancán május 10-én “Igen a parkokra és erdőkre, nem a mallokra Konstancában” (“DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa”) címmel szerveznek akciót.

Bécsben, Párizsban, Montreálban, Londonban és Madridban is lesz tüntetés. Az országos szervezés arra kér minden helyi akciócsoportot, jelezzék, ha újabb településeken lesznek megmozdulások, az esemény népszerűsítésére pedig az #unitisalvampadurile, #unitioprimdefrisarile, #nuvenisingur hashageket használják.

11182233_983735718317230_4732011996209023807_n

Sepsiszentgyörgyön 18 órától a prefektúra elé szervezik a tüntetést. Eddig ez az egyetlen székelyföldi város, ahol megmozdulást terveznek. Holnap, május 5-én a szombati tüntetést megelőzően beszélgetést szerveznek 18 órától a Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában “Fapofák és fafejek, avagy beszélgessünk nyíltan az erdők eltűnéséről” címmel. Meghívott Toró Attila fotográfus és erdővédő aktivista, feltárják a május kilencedikére tervezett országos civil tiltakozás hátterét.

A kolozsvári eseményoldal szervezőjét ismeretlenek feljelentették, emiatt a több mint ezerötszáz résztvevős Facebook-event törlődött. A főtérre szervezett tüntetésre új eseményoldalt indítottak, amelyre közel ezren jelezték részvételüket.

Az eseményoldalakat rendszeresen frissítik,

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!