Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.4.2015

Laknátok egy konténerben? Ilyenben biztosan

kontener

Egy bolgár vállalat érdekes projektet hozott a Bukaresti Országos Ingatlanvásárra (tIMOn): egy olyan épületet mutattak be, amely 100 apartmanból áll, és kiválóan alkalmas lehet szociális lakásként való használatra. Mindezt úgy, hogy olyan tartályokból áll, amelyeket a tengeri szállításban használnak. Egy ilyen (kétszobás) apartman kb. 12 000 euróba kerül.

A bemutatott épületet a Pam Consult Consortium 5 emeletesre tervezte, az épületben összesen 100 apartman lesz, mind kétszobásak. A tervezett fogyasztás lakásonként 80 kWh/négyzetméter/év lesz, ami igencsak pénztárcakímélő, tekintve, hogy Romániában egy átlagos háztartás fogyasztása 180 kWh/négyzetméter/év. Az apartmanok körülbelül 27 négyzetméteresek, az épületben pedig lift is fog működni.

kontener2

A legjobb az egészben az ár: egy lakás 12 000 euróba fog kerülni, a tömbház teljes kerülete pedig 3200 négyzetméternyi, így több mint 350-en lakhatnak majd benne.

„A konténerházaknak Romániában ugyan nincs még hagyományuk, de a nemzetközi piacon már hatalmas sikereket könyvelhettek el: a tartósságuk, a tűzvésszel szembeni rezisztens voltuk, a minimális fenntartási költségeik teszik őket annyira vonzóvá. Egy nagy előnyük, hogy sok szempontból teljesítik az ökoházak felé történő elvárásokat: már eleve használt konténerekből épülnek, de az építésük során használt többi építőanyag is újrahasznosítható. Az energiatakarékosság során is sok, az ökoházakra jellemző megoldást használnak: zöld tetővel és az esővizet felhasználó berendezésekkel vannak ellátva.

A konténerek sokkal könnyebbek, mint a hagyományos építőanyagok, így az alapozás kevesebb ideig tart, és olcsóbb is, mint ahogy az építési költség is kevesebb. Az előregyártott részeket is teljesen használható állapotban szállítják, így az építkezési idő is jelentősen felgyorsul.

via mediafax

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Cisco 71
    Közzétéve: 30.4.2015, 1:40 pm

    A 27 négyzetméteres terület magyarázat arra, miért nem egy nyugati cég rukkolt elő az ötlettel. Ez még egy embernek is kevés, nemhogy egy családnak. Bár az is igaz, mifelénk nem elszigetelt eset, hogy ilyen kis helyen zsúfolódva élnek emberek…

Szólj hozzá!