Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.4.2015

Lassan búcsút kellene mondjunk a műanyag zacskóknak

plasztikk
photo by bikeriderlondon via shutterstock.com

Az unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát a kedden a parlamentben megszavazott új szabályok szerint.

„Ezzel a jogszabállyal mindenki jól jár. Hatalmas környezeti problémáról van szó. A nejlonzacskók milliárdjai végzik közvetlenül a természetben, kezeletlen hulladékként. Ez tönkreteszi a természetet, káros a madarakra ,a halakra, tehát tennünk kell valamitˮ – mondta Margrete Auken dán zöldpárti képviselő, a téma parlamenti felelőse, miután a parlament elfogadta a Miniszterek Tanácsával tavaly novemberben kötött megállapodás támogatására tett javaslatát.

Az uniós tagállamok kétféle szabályzás közül választhatnak:

– a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig személyenként  90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják, vagy
– garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzacskót

Az Európai Bizottságnak fel kell mérnie, hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetre az ún. oxo-biodegradációsan (oxidatív bomlás révén apró darabokra széthulló) lebomló műanyag zacskók, majd az eredmények alapján további lépéseket kell javasolnia. 2017-ig a Bizottságnak javaslatot kell tennie a biológiailag lebomló és komposztálható műanyag zacskók címkézési és forgalmazási szabályairól.

Az unió legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsák a legtöbbször nem használható újra és így hamar a szemétbe kerül. Ezek a természetes vizeket és a vízi ökoszisztémát szennyező műanyag zacskók hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek.

2010-ben az Unió minden egyes polgára kb. 198 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó. Ha minden a szokott mederben folytatódik, akkor továbbra is nőni fog a nejlonzacskók mennyisége. 2010-ben becslések szerint több mint nyolc milliárd nejlonzacskó végezte a szemétben.

közlemény

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!