Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.4.2015

Húsz fuldokló menekültet mentett meg egy görög férfi

deligiorgis

Múlt héten történt, hogy Antonis Deligiorgis a feleségével és a gyerekeivel együtt iskolába indult, és azelőtt kiültek a tengerpartra kávét inni. Közben a tengeren egy hajó közeledett, amin menekültek utaztak.

Deligiorgis háttal ült a tengernek, amikor a hajó zátonyra futott. A víz alatti sziklákat a rodoszi halászok jól ismerik már, a csempészek azonban nem. A hajó pillanatokon belül megtelt vízzel, és a szíriai meg eritreai menekültek megpróbáltak a partok felé evickélni.

„A hajó néhány perc alatt elmerült, mintha papírból lenne. Amikor 10:10-kor kimentem a kávézóból, sokan tartottak már a tragédia helyszíne felé. Ott volt a parti őrség, egy Super Puma helikopter körözött az égen, érkeztek a mentők, és a halászok is gyülekeztek a bárkáikban. Anélkül, hogy gondolkodtam volna, tettem, amit tennem kellett. Levettem a cipőimet, a víz tele volt olajjal, ami a hajóról folyt ki, a sziklák élesek és csúszósak voltak, elég csúnyán megvágtam a kezem és a lábam, de nem érdekelt, csak az, hogyan menthetném meg ezeket a szegény embereket.

Deligiorgis azt mondja, a katonaságnál tanult életmentő-technikákat, ez volt most a segítségére a gigászi küzdelemben. Úgy emlékszik, kezdett már kétségbeesni, akkorák voltak a hullámok. Sikerült húsz embert vagy a partra, vagy a parti őrség hajóihoz vinni. Az általa megmentett emberek számát csak másnap reggel tudta meg, mint ahogy azt is, hogy sikerült egy terhes nőt is kimentenie, aki később életet adott egy gyereknek egy rodoszi kórházban, és a kisfiú a megmentője után az Antonis nevet kapta.

Deligiorgis példamutatása nem egyedülálló, az elmúlt hetekben több ilyen történet látott már napvilágot: egy nő a saját ruháit adta oda egy szíriai kisgyereknek, mások élelmiszert adnak a menekülteknek. Egy Babis Manias nevű halász maga is megmentett egy gyereket: „ők is ugyanolyanok, mint mi, nem hittem volna, amikor a hajót láttam közeledni, hogy menekültek vannak rajta, mígnem baleset nem érte” – mondja.

Deligiorgis nem szereti, hogy nagy feneket kerekítenek a dolognak, azt mondja, csak „emberi, férfiúi” kötelességét teljesítette. A világsajtót az a kép járta be (ld. fent), amelyen egy eritreai lányt, Wegasi Nebiatot húzza ki éppen a partra. A nő a törökországi Marmara kikötőjén szállt hajóra, ahol jelenleg nagyon sok a menekült. Családja 10 000 dollárt fizetett a csempészeknek, hogy biztonságban Európába juthasson. Éppen elmerült volna, amikor meglátta maga fölött Deligiorgis arcát, és azt mondja, soha nem fogja elfelejteni.

via the guardian

0 hozzászólás

Szólj hozzá!