Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.4.2015

Passzívház épül Kolozsvár főterére

nano

Romániában nincs nagy hagyománya a passzívházaknak, tekintve, hogy mindössze három van az ország területén. Ijesztő szám ez abban a kontextusban, hogy az Európai Unió egy olyan irányelvet fogalmazott meg, és amely célul tűzte ki a háztartások energiahatékonysági mutatóinak javítását.

Nem olyan régen számoltunk be Barabás Béla EvoHouse nevű projektjéről: a kolozsvári üzletember nemcsak a saját lakóházát akarta megteremteni, hanem egy olyan szemináriumot is, amely segítségével egy műhely születik, hogy az (itthon még) alternatív megoldási lehetőségekre hívja fel a figyelmet.

A NanoHouse 2020 névre elkeresztelt projekt kezdeményezői többnyire az EvoHouse projektben is részt vettek már: szakértők, üzletemberek és az építészeti egyetem diákszövetsége, az ASTA dolgoztak rajta, többnyire támogatásokból finanszírozva.

„Romániában nemcsak, hogy hagyománya nincs a passzívházaknak, hanem jobbára alig van olyan szakember, aki meg tudna tervezni egy ilyet” – mondja Szilveszter Szabolcs, a NanoHouse 2020 projektmenedzsere. Az általunk tervezett háznak – mint ahogyan minden passzívháznak is – az a lényege, hogy a maximális kényelem mellett biztosítsa az alacsony energiafelhasználást.

Szilveszter elmondta, hogy az alapmodul, amit terveztek, 64 négyzetméteres, a belső terek a lehető legjobban alakíthatóak, a ház könnyen szétszedhető, és szállítható, átalakítható. A passzívház természetesen a napenergia maximális kihasználására törekszik, ezért homlokzata szinte teljes mértékben hőszigetelő üvegből áll, a házba a por sem szállhat be, nem veszít hőt, a különlegesen jó szigetelésének köszönhetően, szellőztetni nem kell, a belső rendszer oldja ezt is meg. A hatékonysághoz hozzátartozik az is, hogy mindenféle más hőforrást is felhasznál, kezdve a lakók testhőjétől az elektromos készülékek által kibocsátottig. Ez pedig a költségekre lefordítva nagy eredményt jelent: évente körülbelül 50 eurónál nagyobb rezsiköltségre nem kell számítania annak, aki beleköltözik, hiszen a fűtést maximum -15 fokos kinti hőmérsékletnél kell bekapcsolni, a vizet egy belső installáció forgatja, és teszi újra használhatóvá.

A ház részei előregyártottak, olyannyira precízen, hogy például egy 150 négyzetmétereset három napa alatt lehet összeállítani, amennyire három hozzáértő dolgozik rajta. A modulok azonban nem csak önállóan állják meg a helyüket: annyira rezisztensek, hogy tíz emeletnyi épület állítható össze belőlük: így akár tömbházakat, iskolákat, különböző középületeket is fel lehet építeni úgy, hogy számtalan kreatív lehetőség adódik – mindezt beton nélkül. Az alapanyag fa, ugyanolyan ellenálló, mint a beton, csak ötször könnyebb, és tízszer jobban tartja meg a hőt. A NanoHouse minden építőanyaga újrahasznosítható.

így épült Barabás Béla passzívháza

így épült Barabás Béla passzívháza

A passzívházak koncepcióját egy német fizikus, dr. Wolfgang Feist dolgozta ki ezelőtt 20 évvel, és a Passivhaus Institut adhat ki rá minősítést. Feist az egészséges, pollenmentes környezetet, a nyári és téli hőmérséklet fűtés nélküli szabályozását tűzte ki célul. A világon most már több mint 45 000 passzívház létezik, ezek minden esetben szigorú ellenőrzés alatt állnak az építésük során. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy passzívház felépítése körülbelül 20%-kal haladja meg egy hagyományos ház felépítésének költségeit, de az éves fogyasztásuk nem haladja meg átlagban a 150 eurót.

Szilveszter elmondta, ők is rendszeresen kapcsolatban álltak a német intézménnyel a tervezés során, ugyanakkor egy olyan szoftvert is terveznek, amely összekötné egy hálózatba az általuk tervezett házakat, és nyomon követné a fogyasztásról szóló információkat. „Célunk, hogy minél több emberhez eljussunk, ezért partnerséget kötöttünk több kolozsvári fesztivállal és rendezvénnyel is. A ház körülbelül május közepén lesz megtekinthető, többnyire információs pontként fog szolgálni, például a TIFF-en”- mondja.

Címkék: , , , , ,

10 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zoli
  Közzétéve: 24.4.2015, 12:46 pm

  “mindenféle más hőforrást is felhasznál, kezdve a lakók testhőjétől az elektromos készülékek által kibocsátottig”

  Na ne már, talán egy akármilyen házat nem fűt a bent lévő ember meg elektromos készülék?! Éppen az ilyen bullshit-szagú dumák miatt idegenkednek az emberek ezektől az újdonságoktól – a sok hangzatos ígéretből képtelenség kiválasztani a lényeget, még nagyobb képtelenség elhinni…

  • A hozzászólás szerzője: Jólnézünk Miki
   Közzétéve: 24.4.2015, 1:53 pm

   Őszintén… Mit tudsz a passzív házakról? Nyilvánvalóan nem sokat. Egy “akármilyen házat” gáz/fa stb fűti. Egy passzív házat viszont avval a hővel fűtik ami az elhasznált levegőben/-vel kimenne szellőztetéskor a házból. Egy hővisszanyerő gép segítségével a bejövő, alacsonyabb hőmérséletű levegő felveszi az kifele haladó levegőből a hőt (hatásfok 60%-95% )- így megalapozott az a kijelentés, hogy a házat valóban a test hője (is) fűti, sokkal nagyobb arányban mint egy “akármiyen ház” esetében. A test, főtt leves, égők (LEDes), hűtőszekrény stb.által leadott hőn kívül elsősorban a nap hőjével fűtenek egy ilyen házat, úgy hogy az ablakok mellett, belül, a padlót és falakat, nagy hőtömegű anyagokból (beton, cigánytégla stb) építik, melyek amikor süt a nap télen, akkor eltárolják a naptól kapott hőt és éjjel lassan leadjak a belső levegőnek, környezetnek. Ennek a tárolt hőnek csak ki százaléka veszik el, a hővisszanyerő gépnek köszönhetően. Elolvastad a cikket, tehát valamennyire kellett érdekeljen a témája, csak mivel kevés a tudásod ami a témát illeti, kicsit hamarabb járt a szád/ujjad mint az eszed. 🙂 Nincs is evvel gond, előfordul másokkal is. De ha már eddig elolvastad, olvass tovább is, mert tényleg érdekes a téma és nem tudhatod, egy szép napon még te is ilyen házban lakhatsz. Főleg, hogy néhány éven belül a passzív ház-standard kötelező lesz EU szinten és akkor akarva akaratlanul utána kell olvass, ha házat akarsz építeni. Legjobbakat!

   • A hozzászólás szerzője: András
    Közzétéve: 24.4.2015, 10:48 pm

    Ne mondjunk olyanokat hogy hőtömegű, mondjuk inkább azt hogy nagy hőkapacitású (ez a helyes tudományos terminus). A passzív házak valóban működnek, egyszerűen egy nagyon jól hőszigetelt házról van itt szó. A “mindenféle más hőforrás” úgy mint a lakók, a főzés, a napsütés természetesen pl. az én házamat is fűti de mivel egy kicsit kevésbé szigorúan hőszigetelt ezért alacsonyabb hőmérsékleten áll be hőtermelés/a hő kiáramlásának egyensúlya mint egy passzív ház esetén.

    Az a (10+ cm polisztirén) szigetelés amit sok tömbházon megcsináltak itthon az elmúlt években amúgy nagymértékben csökkenti a fűtésszámlákat pont ugyanezért és egy nagyon jó fejlemény (ez az a passzív házhoz való közeledés ami már megtörtént itthon). A passzív ház ezt viszi még inkább németes túlzásba – egy passzív házban pl. nem is szellőztetnek, mert az nagyon sok hőveszteséggel járna. Ez viszont az egészségre káros lehet ezért kell egy bonyolult szellőztető rendszere legyen ezeknek a házaknak.

 2. A hozzászólás szerzője: Zsuzsa
  Közzétéve: 25.4.2015, 11:01 am

  Engem nagyon érdekelne a passzív ház engedélyeztetésének folyamata, illetve a passzív ház tervezésének, felépítésének költségei. Van valakinek erről pontosabb információja?

  • A hozzászólás szerzője: Jólnézünk Miki
   Közzétéve: 27.4.2015, 3:54 pm

   Nem kell spéci engedélyeztetés. Ha viszont passzív házépítésre törekedsz, akkor érdemes kezdésnek következő linkre klikkelni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Passz%C3%ADvh%C3%A1z , majd sokat sokat olvasni a témáról.
   A passzív ház kompakt designja, égtájak szerinti helyezkedése stb. önmagában enyhén korlátozó ami a ház “szépségét” illeti. 🙂
   A nullából épített passzív háv kb. 15-20%-al többe kerül, grafitos szigeteléssel, passzív ablakokkal, gépészettel együtt, ha szakcéggel építteti még az ember. 650-700 eur/m2. DE! A ház passzív mivoltja “visszatermeli” a többletet ki nem adott kötlségek formájában. Hamar… nagyon hamar. Egy dokumentált passzív ház, bizonyos teszteknek kell megfeleljen. Ami megint sok olvasást kíván.

 3. A hozzászólás szerzője: Péter
  Közzétéve: 25.4.2015, 9:12 pm

  Miként biztosítják a 220V – 50Hz áramot?

  • A hozzászólás szerzője: Jólnézünk Miki
   Közzétéve: 27.4.2015, 4:07 pm

   Az Electrica-tól. Áram muszáj legyen, mert a hőcserélőrendszer avval mükszik. Természetesen “melegebb” országokban (Németo.) a tetőkön elhelyezett pv (fotovoltaikus) panelek által termelt és a szolgáltatók által felvásárolt áram, gyakorlatilag kiegyenlíti az áram ottani költségeit, de mi még nem tartunk ott. Addig jó lépés a meleg vizet a nap segítségével előállítani.
   Csökkenteni lehet a függőséget. Áthídaló itthoni megoldás, zselés akkukat tölteni majd az otthoni (akár részlegesen is) szükséges világítást LEDekkel megoldani.
   E hónap végére harangozta be Musk Elon (Tesla CEO) hogy forradalmasítja az akkukat, valamilyen teljesen új technológiával áll elő, ami nagyon elérhetővé tenné az otthoni áramelőállítást és tárolást háztartási célokra. Én kiváncsian várom mivel fog ezúttal meglepni.

 4. A hozzászólás szerzője: Péter
  Közzétéve: 27.4.2015, 9:50 pm

  Szűkszavú voltam arra vártam feleletet, miként lehet évi 50 euoros rezsikültséget elérni miközben a világítás fotovoltaikus elemekkel megvalósítható. De a kellő váltóártamú energia szügségletet nem lehet biztosítani a pórszívó, mosógép, mikrosütő, mosógatógép, vasaló működtetéséhez sem akumulátorból sem napkoletktorból? 50×4,45=223 RON

  • A hozzászólás szerzője: Jólnézünk Miki
   Közzétéve: 29.4.2015, 9:22 am

   Azt, hogy hogyan lehet egy 50eur/év rezsiköltséget elérni nagyon sok tényezőtől függ. Létezik egy úgyn.PHPP (Passive House Planning Package) szimulációs csomag melyet a tervezők használnak, amely kiszámítja hogy hogyan lehet elérni a passzív ház standardot, annak függvényében hogy milyen a szigetelés (mind a 6 irányba, fel/le, jobb/bal, elől/hátul), HRV (hővisszanyerő gép) hatásfoka, nyílászárók U értéke, évi hűtés-/fűtési igények a klímától függően, házban termelt hő, napból nyert hő, égtájak szerinti elhelyezkedés stb stb.
   Ami viszont egyszerűen kivitelezhető az az, hogy a megfelelő energia fogyasztású háztartási eszközök vásárlásával (gondolok A+++ standadra), a fogyasztás 2/3-dal csökkenthető meglehetősen egyszerűen.
   http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_energy_label
   Ugyanakkor érdemes újragondolni a áramszolgáltatóval kötött szerződést és utánaszámolni, hogy nem-e kifizetődőbb az éjszakai áram használata. A szolgáltató ajánl éjszakai áram tarifokat amelyek bizonyos esetekben nagyon előnyösek lehetnek. Például a ruhamosást, ruhaszárítást, edénymosást (géppel), elektromos vímelegítést (télen vagy több napos köd esetén) éjszaka letudni… stb.
   A teljesség igénye nékül, nagyon leszűkítve és leegyszerűsítve remélem segít ez a válasz.

 5. A hozzászólás szerzője: Lokálpatrióta
  Közzétéve: 29.4.2015, 12:40 pm

  Megmondaná valaki, hogy mi a π-csának kell elrontani a Főtér arculatát s zavarni a templomba járást ezzel a förmedvénnyel? Miért nem b***ták inkább oda Janku talapzatához, az ottani ortodox bazilika bejárata mellé? Azt hiszik, ez “trendi”?!!

Szólj hozzá!