Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.4.2015

Ha van kutyád, gyakran nézz a szemébe!

kutyas
photo by Away via shutterstock.com

A gazdákban és a kutyákban is megnő a szeretethormonnak is nevezett oxitocin, az emberi kötődés kialakulásáért is felelős hormon szintje az együtt töltött idő, különösen a szemkontaktus során – állapították meg japán szakemberek.

A kutatók a Science című tudományos folyóiratban közölték az eredményeiket, egy sor olyan tesztet ismertetve, amelyek arra utalnak, hogy a kutyák háziasítása óta eltelt több ezer évben az embereknél és négylábú társaiknál kölcsönösen kifejlődött ez az ösztönös kötődési mechanizmus.

Az agy hipotalamusz nevű területén termelődő oxitocin főként az érzelmi kötődés, a vonzalom, az anyai ösztönök, a bizalom és a szexuális vágy kialakulásában és szabályozásában játszik fontos szerepet. “Az oxitocinnak számos pozitív élettani és lélektani hatása van az emberre” – mondta a kutatást végző Kikuszui Takefumi, a japán Azabu Egyetem állatorvos-tudományi professzora.

Az elvégzett tesztek egyikében a kutyák és gazdáik ugyanabban a szobában tartózkodtak, a szakemberek megfigyelték kettejük interakcióját, és vizeletmintáikból mérték szervezetük oxitocinszintjének változását.

Azoknál a gazdáknál volt a legnagyobb a növekedés, akik a legtöbbet “szemeztek” kutyájukkal, és ezeknél a négylábúaknál ugyancsak hormonszint-növekedést észleltek a kutatók, vagyis a hatás kölcsönös volt.

A szakemberek hasonló tesztet végeztek farkasok bevonásával is, ám nem tapasztaltak hormonszint-növekedést annak ellenére, hogy a farkasokat is emberek nevelték.

Egy másik tesztben a kutatók oxitocint permeteztek a kutyák orrába, és egy szobába helyezték őket a gazdájukkal és számukra idegen emberekkel. A gazdák és nőstény kutyáik között ez fokozottabb szemkontaktust eredményezett, és a gazdák a szeretethormon-szintje is megemelkedett.

A tanulmány különböző fajtájú – egyebek közt törpe schnauzer, golden retriever, border collie és beagle –, valamint korú kutyák bevonásával készült.

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!