Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.3.2015

Rovartanya: negyven településen fogják védeni a rovarokat

bees
photo by Klagyivik Viktor via shutterstuck.com

A Rovartanya nem egy új horror film címe, pedig sokak számára annak tűnhet! De akkor mi is a rovartanya, vagy darázsgarázs? Az emberek többsége irtózik és fél a rovaroktól, egyenesen gusztustalannak és haszontalannak tartja ezeket a kicsi élőlényeket. De a valóságban sok rovarfajnak kulcsfontosságú szerepe van az ökoszisztémában és hasznot hoznak a gazdálkodók számára is.

Említésre méltóak a ragadozó rovarok, amelyek a kártevők pusztításával a biológiai növényvédelem fontos eszközei. Egy másik példa a beporzást végző  rovarok. A darázs‐  és méhfajok többsége egyedülálló, nem tömörül kolóniákba. Termesztett növényeink többségét ezek a fajok porozzák be, amelyek hatékonyabb beporzók, mint a mézelő méhek.

A növényvédő szerek intenzív használata, és ezzel párhuzamosan a természetes élőhelyek zsugorodása, a hagyományos menedékek eltűnése, e fajok egyedszámának drasztikus csökkenését okozzák. A régi, vályogfalú épületeket, zsindely és nádtetőket felváltják a modern építésű téglából és betonból készült házak, amelyek nem teszik lehetővé az apró költőüregek készítését az említett fajok számára. A zavartalan farakások és hasonló menedékhelyek is egyre ritkábbak. Ezen okokból nyugat Európa egyes területeiről a beporzók számos faja eltűnt. A „Rovartanya” vagy „Darázsgarázs” mesterséges menedékhely, amely búvóhelyet és a szaporodáshoz szükséges feltételeket biztosít a beporzó és ragadozó rovarok számára.

A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár‐ökoszisztémák pusztulásának mérséklése, az élőhelyek megőrzése a beporzó‐  és ragadozó rovarfajok aktív védelmével és fenntartható módszerek népszerűsítésével. Az E‐Consult Egyesület Szatmárnémeti
projektjének megvalósítását a Civil Támogatási Alap a Norvégia, Izland és Liechtenstein által támogatott EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009‐2014 részeként 73 974 euróval támogatja.

A projekt keretében 40 településen építenek majd „darázsgarázsokat”, amelyek megfelelő menedék‐ és szaporodó helyet biztosítanak a célfajok számára. A projekt egyik fontos célkitűzése a széles közönség tájékoztatása, a fiatalok körében folyatott környezeti nevelés és a természetbarát gazdálkodási módszerek népszerűsítése a beporzó és ragadozó rovarokkal kapcsolatban. Ezt
szolgálják a projekt keretében megvalósuló szakmai találkozók, közönségtalálkozók, népszerűsítő és oktatóanyagok, oktatási tevékenységek.

közlemény

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: no para
    Közzétéve: 26.3.2015, 9:04 am

    kedves NÉP, vagy leszoktok az iparosított mezőgazdaságról és a vegyszerekről, vagy megfogtok dögleni. én szóltam…

Szólj hozzá!