Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.3.2015

Mind aranyat szarunk, nem is keveset!

golden-poo1

Egy amerikai kutatócsoport csak azt szerette volna megtudni, hogy a szennyvíz tisztítása után megmaradó biomasszát hogyan lehetne hasznosítani, aztán valami egészen furcsa dolgot derítettek ki.

Kathleen Smith és három tagú kutatócsapata nyolc éven keresztül elemezték a mikroszkopikus fémrészecskéket, amelyek az emberi ürülékben találhatóak, az eredményt az Amerikai Kémiai Társaság 249. Nemzeti Találkozóján mutatták be. A tanulmányukból az derült ki, hogy az arany mennyisége annyira jelentős, hogy ha arányosan ennyit találnának egy sziklában, akkor már profitálni lehetne a bányászatból.

A szennyvíz egyébként több eljárás után ihatóra tisztítható, de az az érdekes, hogy mi marad utána, hiszen elég jelentős mennyiségű szennyeződést vonnak ki belőle. Az Egyesült Államokban hét millió tonnányit kell kivonni évente, ennek felét felhasználják műtrágyakészítésben, a másik felét pedig itt-ott használják fel, földterületeket töltenek fel vele, vagy elégetik. Legalábbis eddig ezt tették, mert ha minden igaz, akkor ezentúl kár lesz kárba hagyni.

Smith azt mondja, a kanalizálási rendszerek tele vannak arannyal, ezüsttel és platinával, ezekből a legtöbb a szépítőszerekből és dezodorokból kerül a szervezetünkbe, és távozik a végbélnyíláson. Ezek többnyire felgyülemlenek a víztisztítórendszerek szűrőin, ahonnan össze lehetne gyűjteni . „Érdekeltek vagyunk abban, hogy összegyűjtsük azokat a nemesfémeket, amelyeket el lehet adni, illetve azokat a fémeket is, amelyeket a technológiában lehet hasznosítani, mint a vanádiumot és a rezet, amelyeket telefonok és számítógépek gyártásához lehet használni” – mondja a kutatásvezető.

Egy másik kutatásból, amelyet az Arizona State University-n végeztek el, az derült ki, hogy minden egymillió amerikai fekáliájából 13 millió dollárnyi nemesfém lenne nyerhető évente, ez körülbelül azt jelenti, hogy te is, kedves olvasó, körülbelül 53 lej értékű nemesfémet szarsz el.

Bár az egyelőre nem világos, hogy hogyan nyerhető ki az arany, de minden bizonnyal hamar rá fognak jönni a nyitjára, hogyan „bányásszák” ki a fémeket az ürülékből.

eurekalert.org

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!