Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.3.2015

10 árnyi terület égett le Vásárhelyen a Maros-parton

tarlo

10 árnyi terület égett le tegnap Marosvásárhelyen, a Maros partján, a Víkend-telephez közel.

A helyszínre 2 tűzoltóautó szállt ki vasárnap délután, hogy kioltsák az őrizetlenül hagyott tűz által okozott tarlótüzet. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki okozta a tüzet, és ezekben az esetekben a legtöbbször utólag sem derül ki, hogy ki volt a tettes, nyilatkozta az Erdélyfm-nek Andrei Claudiu Florin, a Maros Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének munkatársa.

A sürgősségi helyzetek felügyelősége felhívja a figyelmet arra, hogy a tarlótüzek gyújtását csak bizonyos feltételek mellett hagyják jóvá, és erre engedélyt kell kérni a polgármesteri hivataloktól. Aki ezt nem teszi meg, az 1000 és 2500 lej közötti pénzbírságot kaphat, jogi személyek esetén sokkal nagyobb a bírság. A törvény azért szigorú, mert a tarlótüzek nagy kárt tesznek az élővilágban, magyarázta az Erdély FM-nek Márk-Nagy János biológus, a Milvus Csoport tagja.

„Rengeteg élőlény él a gyepekben, például olyan rovarok, amelyek vagy felnőttként vagy bebábozódva ott vészelik át a telet, ugye ezek nem tudnak elmenekülni. El tudjuk képzelni, hogy egy nagyobb emlős, egy nyúl, egy őz, elszalad a tűz elől, de egy ott bebábozottan telelő rovar ezt nem tudja megtenni. Hasonlóan elégnek a kétéltűek, hüllők, békák, teknősök, kígyók, amelyeknek nincs idejük elmenekülni a tűz elől.”

A hétvégén több tűzeset is volt Maros megyében. Szászrégen közelében fél hektáros terület égett le, és emellett két kisebb terület is, Szőkefalván 2 hektár terület, Segesvár közelében 10 ár, Balla községben pedig 20 tonna széna égett el.

erdelyfm

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!