Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.3.2015

Párizsban volt múlt héten a legszennyezettebb a levegő: drasztikusat léptek

paris
photo by Yarchik via shutterstock.com

A légszennyezés szorongatta Párizs hétfőn felére próbálja csökkenteni az autók számát az utakon.

Miután a szmog kitakarta az Eiffel torony látványát, a párizsi hatóságok bejelentették, hogy legalább a hétfői napon ki fogják zárni az autósok felét a város utcáiról. A polgármester rendelete szerint csak a páratlan rendszámú, vagy legalább három utast szállító autók közlekedhetnek ma, valamint minden elektromos és hibrid jármű.

Ezen kívül egész nap bárki ingyen veheti igénybe a tömegközlekedést Párizsban, ráadásul az elektromos autó kölcsönző programok tagjai egy-egy ingyen órát kapnak, a biciklikölcsönzőkbe pedig mindenki egy napra érvényes előfizetést.

Aki nem tartja be a rendelkezést, az helyben 35 euró büntetést kap, és több mint 1000 rendőr felügyeli, hogy a városban rendben menjenek a dolgok.

„Nagy örömömre szolgál, hogy az állam beleegyezett a hétfői részleges vezetési tilalomba, amit már napok óta kértem” – írta Anne Hidalgo főpolgármester asszony a Twitteren.

A korlátozást akkor indítványozták, mikor az Airparif – a francia kormány által megbízott nonprofit, Párizs és környékének levegőminőségét felügyelő hálózat – veszélyesnek minősülő PM10 mértéket jósolt. A PM10 az 10 mikronnál, vagy egy méter tíz milliomodánál nem nagyobb átmérőjű részecske.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben bejegyzett irányelve olyan éves PM10 mértéket követel, ami nem jelent többet köbméterenként 20, vagy 24 óránként ötven mikrogrammnál. A párizsi régióban múlt pénteken ez az érték meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammot.

Az Associated Press szerint a világszerte több tucatnyi város levegőjének minőségét figyelő Plume Labs megállapította, hogy a múlt hét egy adott pontján Párizs volt a világ legszennyezettebb levegőjű városa. Észak-Franciaország több városában is különböző korlátozásokat vezetnek be a légszennyezés csökkentésére.

A Quartz hozzáteszi, hogy Párizsban eddig kétszer került sor ilyen intézkedésre, legutóbb tavaly márciusban. Akkor 18 százalékkal csökkent a forgalom, a szennyezettség pedig 6 százalékot esett.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!