Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.3.2015

A Zöld SzékelyFöld Egyesület megoldaná a csíkszeredai biciklisek problémáit

bicikli
photo by Claudio Divizia via shutterstock.com

Az elmúlt évben a Zöld SzékelyFöld Egyesület egy több mint 400 embert bevonó kérdőíves felmérés keretében arra kereste a választ, hogy hogyan látja a város lakossága a helyi termékek, a kerékpározás, valamint a szeméthez kötődő problémákat.

A szervezet célja nem csak az, hogy csak problémákat soroljon fel, hanem, hogy ezekhez konkrét cselekvési terveket és megoldásokat társítson. A tavasz eljöttével elsőként a kerékpározáshoz kötődő témakör kerül terítékre és a folyamatban levő kerékpáros munkacsoport megalakulásával hamarosan elkezdődnek a konkrét tevékenységek is.

Melyek azok a problémák amelyekkel mind kerékpáros találkozhatunk Csíkszeredában?

1. A kerékpársávon való közlekedést akadályozzák a gyalogosok. Ennek oka egyrészt, hogy sok helyen hiányosak a kerékpársávok jelzései, főként a déli órákban zsúfoltak a járdák, és a gyalogosok miatt nem lehet használni a kerékpársávokat. Másrészt sokszor a figyelmetlenség az oka annak, hogy akadályozzák a megfelelő közlekedést.

2. Kerékpársávon parkoló gépkocsik. Cégek esetében lehet leggyakrabban tapasztalni, hogy az áruszállítók közvetlen az üzletek előtt állnak meg ki-be rakodni (pl. Kossuth Lajos utca), és ha nem a kerékpársávon állnak meg, hanem a járdán, akkor is átterelik a gyalogosforgalmat arra. Ugyanezzel találkozhatunk lakóházaknál is, amikor a kényelem miatt a nem használják a távolabb eső parkolókat, hanem a közvetlenül a bejárat előtt hagyják az autókat.

3. Felkészületlen kerékpárosok részvétele a közúti forgalomban. A kerékpáros forgalomban résztvevő gyerekek, felnőttek nagyon gyakran nem ismerik az alapvető kerékpáros közlekedési szabályokat, illetve ha ismerik is, nem mindig tartják be azt.

4. Nem megfelelően kialakított kerékpárutak. Két egyedinek mondható kerékpárút is van a városban (Szék útja, Taploca utca), ahol a nem megfelelően kialakított kerékpárút miatt nagyon sokan nem ezt, hanem az úttestet, a szemközti járdát használják közlekedésre.

A problémacsoportok ismeretében már előkészület alatt is vannak különböző programok, amelyek segíthetnek a kerékpáros mozgalom fejlesztésében: kiegészítő felmérések végzése (kerékpáros forgalom, lezárók helyzete, stb.), figyelemfelkeltő, kerékpározást népszerűsítő kampányok, közlekedésbiztonsági programok szervezése, konkrét fejlesztési javaslatok összeállítása stb.
Remélhetőleg a nyár folyamán már jól látható eredményei lesznek a munkacsoport tevékenységének, amely továbbra is várja a téma iránt érdeklődő önkénteseket, hiszen nem elég az ha minduntalan panaszkodunk, mert valami nem jó, hanem tenni is kell azért, hogy az változzon.

közlemény

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!