Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.3.2015

Verebek világnapja: elmondjuk, hogy segíts a kis madaraknak

fotó: Wikipédia

fotó: Wikipédia

Ma, március 20-án nem csak a boldogságnak, hanem a verebeknek is világnapja van. A kampány a faj megmentéséért 2010-ben kezdődött, a világnap meg arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy a kis madarak és élőhelyeik veszélyben vannak. Az egyedszám világszerte drasztikusan csökkent az utóbbi években az élőhelyek elveszítése, a gyomirtóhasználat, a szennyezés miatt, és mert sok macska vadászik a madarakra. A verebeknek komoly emberi segítségre van szüksége.

Az emberi jelenlét már nagyon sok madárfajt sodort a kihalás szélére. Egyesek a verebeket is kártékonynak tartják, mivel néha kifosztják más madarakat űznek ki fészkeikből, és elfoglalják ezeket. nem szabad azonban elfelejteni, hogy a verebek nagyon sok károkozót pusztítanak el, fontos szerepük van az ökoszisztémák fennmaradásának megőrzésében, élőhelyek visszaállításában.

Éppen ezért elmondjuk, hogyan tudsz egyszerűen segíteni a madaraknak:

Ha van kerted, hagyj egy kis részt, hogy azt benője a magas fű, a vadvirágok.

Ültess gyümölcsfákat, amelyeket szeretnek a rovarok és a hernyók, lehet az alma, nyír, tölgy, fűz, vagy éger.

Ültess olyan virágokat, amelyeket szeretnek a lepkék, a lepkék ide fogják rakni petéiket, ezek kikelnek, és ehetnek belőlük a verebek.

Helyezz ki néhány dobozt a ház körül, ahol a madaraknak menedéke lehet: legyenek legalább két méter magasan, ha lehet északi, észak-keleti fekvésűek, ne érje őket az erős szél, vagy direkt napsütés.

A károkozók ellen használj természetes anyagokat, olyanokat, amelyek nem mérgezik meg a hernyókat, és az azzal táplálkozó madarakat

Készíts egy madárfürdetőt, amelyben mindig van tiszta víz, hogy ihassanak, vagy megmártózhassanak a madarak.

green report

Címkék: ,

Egy hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: szakember
  Közzétéve: 24.3.2015, 9:45 pm

  Kínában 1958 januárjában Mao Ce-tung meghirdette a Nagy Ugrás politikáját, amelynek az első lépése a kártevő verebek kiirtása volt.
  A dolgozó nép és a tanulóifjúság pedig serpenyőket, fazekakat, dobokat ütögetve zavarta el a madarakat ahonnan csak lehetett, arra kényszerítve őket, hogy kimerülve zuhanjanak a földre. A fészkeket leverték, a tojásokat összetörték, a fiókákat megölték. A gyárak, állami intézmények és iskolák kitüntetést, jutalmakat kaptak,
  A kampány miatt a mezei veréb alig két év alatt szinte teljesem kihalt Kínából, ám emiatt elképesztő mértékben elszaporodtak a sáskák és az egyéb rovarok, a rizstermés a növekmény helyett jelentősen lecsökkent.
  Frank Dikötter, a modern Kína történetével foglalkozó holland történész legalább 45 millió, éhen haltról ír, ami a verébirtás következménye volt

Szólj hozzá!