Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.3.2015

Egyikük vak, a másiknak nincs keze, de ketten tízezer fát ültettek

kina1
fotók: totb.ro

Jia Haixia és Jia Wenqi valószínűleg a legszokatlanabb öko-hősök, akikről eddig hallottatok. Egyikük ugyanis teljesen vak, a másiknak hiányoznak a kezei. Ketten azonban tíz év alatt már tízezer fát ültettek egy kínai folyó partján.


A kettejük közötti kapcsolat akkor kezdődött, amikor egyiküknek sem sikerült munkát találnia a fogyatékaik miatt. Így egymás szemei és kezei lettek, és legjobb barátok. Ketten kitalálták, hogy egy három hektáros kietlen folyópartszakaszt zöld övezetté változtatnak Yeli faluban (Észak-Kína, Hebei tartomány). Az motiválta őket, hogy túléljenek. „Én vagyok a keze, ő az én szemem, jó társai vagyunk egymásnak” – mondja az 53 éves Haixia. A férfi bal szemén hályoggal és vakon született, a jobb szemét pedig 2000-ben veszítette el egy munkabaleset során. A társa, Wengi három évesen veszítette el a karját, ő is egy baleset során.

kina2
2001-ben találkoztak, amikor már egyikük sem talált magának munkát. Találkozásuk után hamarosan el is döntötték, hogy segíteni fogják egymást. Ehhez először arra volt szükség, hogy valamiképpen annyi pénzt szerezzenek, amennyiből meg tudnak élni. „A fiam egyszer hazajött iskolából, és arról kezdett beszélni, hogy milyen jó volt annak a narancsnak az illata, amit az osztálytársa evett. Ekkor nagyon megsajnáltam, hogy nem eheti meg a saját narancsát. Ez segített, hogy ne adjam fel, hogy valamit tegyek érte, hogy neki több legyen majd, mint nekem van” – mondja Haixia. A barátjával kidolgoztak egy tervet, hogy legyen pénzük belőle, de ne csak nekik, hanem a majdani generációknak is. Bérbe vettek hát az államtól egy három hektáros területet, hogy ott gyümölcsfákat ültessenek. Az állam ingyen adta, tekintve, hogy nagyon szegények voltak.

kina3

Ők ketten minden reggel hétkor indulnak dolgozni, két egyszerű szerszámmal. Wenqi elvezeti a barátját a földrészhez. Mivel nincs pénzük facsemetéket vásárolni, így nekik kell kézileg begyűjteni a dugványokat, ami egyáltalán nem egyszerű, ha egyikük fél kezű, másik meg vak. A társa által lassan vezetve, Haixia az, aki összegyűjti ezeket, és ő az, aki a gödröket is kiássa. Wenqi a lábát is használja, amikor a csemetéket megöntözi. A munka nagyon lassan halad, de tíz év alatt már sikerült 10 000 fát elültetniük, és eszük ágában sincs ezt abbahagyni. „Megállunk a saját lábainkon, megélünk, és sikerül az utódokra is hagyni majd valamit” – mondják.

kina4

via totb.ro

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: adorimária
    Közzétéve: 19.3.2015, 11:13 am

    máris látom a történetből készített filmet, Takeshi Kitano a rendező

Szólj hozzá!