Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás, Urban Legend | 11.3.2015

Villámolvasás tanfolyamot szervez a KMDSZ Kolozsváron. Elmondjuk, miért ne menj el rá!

photoreading

Villámolvasás tanfolyamot szervez a KMDSZ Karrierirodája Kolozsváron március 22-23-án. A kétnapos tanfolyamnak meglehetősen borsos az ára, de azt ígérik, megtanítanak egy módszert, amellyel a „a már-már követhetetlen mennyiségű tananyagból, szakirodalomból, napi hírözönből pillanatok alatt hozzájuthaszt a számodra éppen legfontosabbhoz.” Az előadást tartó úriember többek közt azt kéri, hogy vigyél magaddal 4-5 még nem olvasott könyvet (lehetőleg ne szépirodalmat, hanem életmóddal, ezotériával foglalkozó könyveket), valamint, ha két napra mész, akkor a Villámolvasás című könyvet is. Ha nincs, akkor megvásárolhatod a helyszínen, naná! Nektek nem tűnik sarlatánságnak? Nekünk igen, ezért utánajártunk, mit is takar a villámolvasás módszere.

k. á.

A villámolvasás technikájának oktatása húsz évvel ezelőtt indult világ körüli útra, a módszert Paul R. Scheele dolgozta ki, aki Photoreadingnek nevezte el az általa felfedezett módszert. A névben benne van a lényeg: bizonyos fotófókuszhelyzetbe állított szemmel kell lefotózni a szöveget, s a feldolgozást a tudatalattira, „a nem tudatos irányítású elmére” bízni. Scheele azt állította, így mérhetetlenül gyorsabban tudunk elolvasni és felfogni szövegeket, mivel a hagyományos olvasás során nem használjuk az elmét teljes „sávszélességgel”. A villámolvasás Silva agykutatási módszerein alapul, amely az agy kihasználatlan területeinek teljes aktivitását célozza meg.

Az oktatók azt ígérik, hogy segítenek nekünk, hogy akár 25 000 szót olvassunk el percenként. Ez nem hangzik rosszul, lássuk, hogyan elehet elérni!

Az első és legfontosabb lépés a felkészülés. Az olvasónak fel kell hagynia a kételkedéssel, át kell alkotnia magában mindent, amit az olvasásról tudni vélt. Különböző meditációs gyakorlatokkal el kell jutni az úgynevezett théta tudatszintre. Az olvasónak tisztáznia kell az olvasási célt, s ez alapján néhány perc alatt felmérni az írott anyagot: ismerkedni a szöveg vagy könyv felépítésével, áttekinteni a legfontosabbnak tűnő részeket, és közben összeírni az olvasási célnak megfelelő kulcsszavakat, amelyekkel majd később dolgozik.

Ezután következhet maga a fotóolvasás, amely a látott szöveg beépítése az agyba. El kell lazulni, a szemeket fotófókuszhelyzetbe kell helyezni, nem az egyes szavakat kell elolvasni, hanem a teljes lapot kell az „elmébe engedni” a perifériás látás segítségével. Ez adja a módszer előnyét, ugyanis így csupán végig kell lapozni a könyvet, és hagyni kell magunkba áramlani. Ezután azt tanácsolják, hogy hagyjuk a megszerzett tudást leülepedni, ne olvassunk többet, ne is gondolkozzunk túl sokat, a legjobb, ha legalább fél órán keresztül alszunk.

agykontrol

photo by stokkete via shutterstock.com

Az utolsó fázis az aktiválás, ami alatt a megszerzett, és a tudatalattiba küldött tudást előhozzuk. Ehhez az oktatók a szuperolvasást ajánlják, aminek a lényege, hogy a pihenés után fentről lefelé, a lap közepén található szavakon átfuttatjuk a szemünket, és közben megfigyeljük a kulcsszavakat, amelyek az olvasás szempontjából relevánsak számunkra. Ezután elkészítjük az elmetérképet, amely során az olvasó struktúrába helyezi a felfogottakat. Ezt nem-lineárisan, egy kétdimenziós rajz elkészítésével kell megcsinálni. Ezután már csak a sebesolvasás van hátra, ami azt jelenti, hogy nagyon-nagyon gyorsan átfuttatjuk a szemünket a szöveg első szavától az utolsóig, lineáris olvasással.

A módszer működésére azonban semmilyen tudományos megerősítés nincs. Arra, hogy nem működik, viszont akad néhány. Itt van például a NASA. A szervezet, amint a villámolvasás kezdett elterjedni, kért egy jelentést róla, ezt Danielle S. McNamara, az Old Dominion University pszichológia tanszékének kutatója végezte el 2000-ben.

McNamara beiratkozott egy tanfolyamra, amelynek oktatója magától Scheeletől tanulta a metodikát. A tesztek több fázisból álltak, az elsőben két szövegcsoportot kellett elolvasni, az egyiket hagyományos, a másikat villámolvasással. Megmérték az olvasással eltöltött időt, és utána kitöltettek egy tesztet mind az oktatóval, mind a tanonccal. A tesztből az derült ki, hogy a villámolvasás-oktató elhanyagolható százalékban jobban válaszolt ugyan a kérdésekre mind a normális olvasás, mind a villámolvasás után, csakhogy sokkal több időt töltött el az olvasással, mint a tanítvány.

A tesztek második felében azt vizsgálták, hogy a tréner átmenne-e egy vizsgán, amelynek egy pszichológia tankönyv képezi az alapját. 73 percet tartott, míg „elvillámolvasta” a vizsgához szükséges három fejezetet, még 9 percet villámolvasott a vizsganap előtti éjszaka, reggel különböző sebesolvasási és aktiválási technikák segítségével újraolvasta még egyszer, ezután végezte el a tesztet, ahol 6 igaz/hamis típusú kérdésre, és 30 több válaszlehetőséget tartalmazó kérdésre kellett válaszolni, valamint volt egy rész, ahol szövegben kellett egy-két mondatos válaszokat adni. A vizsgázó az utóbbit meg sem próbálta, ezért itt 0%-os eredményt ért el, a másik kettőn 29%-ot és 67%-ot, ez az eredmény azonban nagyon gyenge a belefektetett időhöz képest.

McNamara megjegyzi a tanulmány végén, hogy sem a villámolvasás gyorsasága, sem az ennek segítségével elért jobb eredmények nem váltak bizonyossá. Minél gyorsabb az olvasás, annál kisebb a megértés szintje. Ugyanakkor szerinte jegyezhető egyfajta placebo hatás a villámolvasók körében, aminek két oka is lehet: az egyik, hogy a villámolvasás közben az olvasó többször végigolvassa a címeket, függeléket, tartalomjegyzéket, így úgy érezheti, biztos tudása van. A másik, a hit, hogy a tudás megszerezhető meditációs technikákkal, így a számonkérés időpontjára az elme nyugodt és kipihent, ez megdobhatja a teljesítőképességet.

Egy köztes megoldásra hajló feltételezés szerint lehetséges, hogy egyes embereknél valóban működik a villámolvasás, azaz a fotóolvasott szöveg tudattalan feldolgozása magas szintű és tartósan tárolódik a hosszú távú memóriában. Azonban legfeljebb egyfajta sajátos képességként fogható fel, ami ritka, és ami inkább az egyedi genetikai adottságokkal lenne magyarázható, mintsem a módszer elsajátításának sikerességével. Tehát a „genetikai hipotézis” (is) kizárja, hogy a villámolvasás az átlagos emberek problémáját megoldhatja. Legfeljebb arra alkalmas, hogy az amúgy is kivételes adottságokkal rendelkező egyénnek segít felfedezni és fejleszteni ezt a kivételes tanulási lehetőséget. A kivételes fotóolvasási képességgel nem rendelkező emberek pedig csinálhatják bárhogy, nem fog működni a módszer. De itt is tudományos bizonyítékok híján vagyunk: a fotóolvasó gének azonosításától (vagy a választól, hogy valóban genetikai sajátosságról van-e szó), még nagyon messze vagyunk.

De akinek van fölösleges 200-250 leje, az elmehet, és kipróbálhatja, nem tartozik-e a szerencsés kivételek táborába. A tanárok meg, ha van annyi idejük, szintén tesztelhetik, nekik ugyanis ingyenes. Csak aztán nehogy a tantermekben lássuk viszont a technikát… És gratulálunk a KMDSZ-nek, hogy hátteret biztosít az egészhez!

Címkék: , , , , , ,

9 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kulcsar Botond
  Közzétéve: 11.3.2015, 8:53 pm

  Megvasaroltam a konyvet a 90-es evekben es kiprobaltam az ott leirtakat. Vagy a modszerrel van baj, vagy velem, de nem mukodott.

 2. A hozzászólás szerzője: cs
  Közzétéve: 15.3.2015, 1:51 pm

  Ez nem az amit a Szcientologusok tartnak?

 3. A hozzászólás szerzője: P
  Közzétéve: 16.3.2015, 6:11 pm

  immar tobb, mint tiz eve hasznalom a villamolvasas modszeret, es mondhatom, hogy hatekony. Annyira felgyorsitja a tanulas folyamatat, h szerintem megeri nemhogy a 200 lejt, de az 1000 lejt is…annak, aki haladni akar.

 4. A hozzászólás szerzője: Deák Réka
  Közzétéve: 17.3.2015, 8:37 pm

  Miért jó a villámolvasás? Az olvasásnak nem az a lényege, hogy olvassunk, aztán elgondolkodjunk azon amit olvastunk, aztán megint olvassunk, és elgondolkodjunk? Mi ez az állandó rohanás már az olvasásban is? A XXI. századi ember azt gondolja, hogy állandóan lemarad valamiről. “képezi” magát válogatás nélkül, miközben semmibe nem tud igazán elmélyülni. Mi ez, ha nem felszínesség?

 5. A hozzászólás szerzője: G
  Közzétéve: 23.3.2015, 6:33 pm

  Kedves P!
  Te vagy a beépített reklámember, aki a jó dolgokat monja el, ergo reklámoz?
  G.

 6. A hozzászólás szerzője: Hitetlen Tamás
  Közzétéve: 2.4.2015, 9:56 pm

  Nekem összejött a villámolvasás szesszióban, vagy kétszer, igaz a következő vizsgára már villámfelejtés lett belőle. Ha a szöveget nem értjük meg, akkor hamar elfelejtjük. Inkább el kell olvasni, addig míg megértjük, és utána a lényeg megmarad, legtöbbször hosszú távon, Ha valami hasonló témában olvasunk, rögtön beugrik az egyszer alaposan megszerzett ismeret. A többi csak mese.

 7. A hozzászólás szerzője: 2 es fel eve vegeztem a tanfolyamot
  Közzétéve: 24.4.2015, 7:41 pm

  En is vegeztem villamolvasast, elmondhatom, hogy a cikk nagyon szuk latomezon keresztul elemzi es “ellenorzi” a modszert. A tanfolyam logikusan felepitett es nem vagy-vagy alapon mukodik, hanem mukodik, igaz egyetlen egy feltetellel: Hasznalni kell. Elsosorban nem szepirodalom olvasasara van szanva, de ott is plusszot hoz – nagyobb erzelmi atelest tapasztalnak azok akik fotoolvassak a konyvet mielott hagyomanyos modon oldalrol oldalra elolvassak. Meg nem kell thetaba menni, sot alfaba se muszaly, el kell lazulni es tudataban lenni annak, hogy mit akarunk elerni az adott konyvbol. Utanna pedig elmeterkepezes – ami megintcsak oriasi modszer es onmagaban siman meger 200-250 lejt az elsajatitasa. Es ha valakit erdekel tanfolyamot vegzett egyenek beszamoloja, keressen ra Petercsak Maxim es Bakos Kornel internet oldalaira es a beszamolok, sikerek reszet lapozza at. (ok mar huszon eve oktatjak magyarorszagon a modszert es meg “nem buktak le” ) Persze az egesz lehet kitalacio, de en oszinten nem hiszem, hogy ket ilyen ember a nevet adna dajkamesek melle. Szoval kedves cikkiro… jo dolog a ketkedes es nem szeretem a vakhitet, de javasolnam az alaposabb dokumentaciot. Felebarati szeretettel.

  • A hozzászólás szerzője: László
   Közzétéve: 22.6.2015, 4:47 am

   Kedves “2 es fel eve vegeztem a tanfolyamot”!

   Talán kellene végeznie egy helyesírási tanfolyamot is (lehetőleg nem “villámot”), mert az lehet, hogy olvasni tud, de helyesen írni nem…

 8. A hozzászólás szerzője: Nanti
  Közzétéve: 2.6.2015, 7:32 am

  Nagyon jó a villámolvasás, de tényleg! Egyszer, már nem is tudom, hogy mikor, elmentem New Yorkba, s ott a földön láttam egy cetlit, amin valami szöveg volt, na hamar elkezdtem villámolvasni, szerencsére már tudtam, s akkor amikor pont elolvastam nulla egész nulla, nulla, nulla x kromoszóma perc alatt, akkor jött egy néger takarító és szépen beseperte egy olyna hordozható izé-mizébe s eltűnt vele. Na mondom, mister hogyishívják, álljon csak meg! De ő nem állt meg, hiszen az ő magyar tudása, értitek? nem? na mindegy, szóval eltűnt, s én is utána, be egyenesen a mellékhelyiség egyik mellékhelyiségébe, érted?
  És én ott várok, s mondom, amikor végre könnyített magán s kijött, hogy izé, mister jaj de süket, az a papíros, amit tudja amit, na szóval, .. magyarázgatom, ő meg szó nélkül kilökdös, érted? Szóval ez lett a villámolvasás eredménye, Érted?

Szólj hozzá!