Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.2.2015

Orosz “alkoholista” medvéket fognak gyógyítani Zernyesten

fotó: Big Hearts Foundation

fotó: Big Hearts Foundation

Szocsiban nehéz sorsuk volt, Zernyesten gyógyulhat ki az „alkoholizmusból” az a két medve, amelyeket a helyi Libearty rezervátumba fognak befogadni. Az állatok a Millió Barát Egyesület jóvoltából kerülnek oda – számol be a Mediafax hírügynökség.

A medvék érkezésére azonban még várni kell: „Mi befogadjuk őket a rezervátumba, de előbb még el kell őket kobozni a jelenlegi tulajdonosuktól, valamint a küldő országnak ki kell bocsátania egy engedélyt. Az állatokra a Szocsi Olimpia idején figyeltek fel, és az állatvédő szervezetek felvették velünk a kapcsolatot, megkérdezték, befogadnánk-e őket. Koszban tartották, kínozták őket, az egyiket meg is vakították” – mondta el Cristina Lapis, a Millió Barát Egyesület elnöke.

A megvakított medve

A megvakított medve

A zernyesti rezervátumban jelenleg 79 medve van, közülük négyen származnak külföldről, ketten az Egyesült Államokból, egy-egy pedig Albániából és Grúziából. A BBC is írt az esetről, ők megemlítik, hogy februárban egy orosz bíróság elrendelte a medvék elkobzását, mivel a tulajdonosuk egy kicsi és koszos ketrecben tartja őket egy szocsi étterem mögött. Az állatok alkoholfüggőek, mivel húszéves fogságuk során látogatóik gyakran adtak nekik szeszes italokat. A bírósági döntés márciusban fog életbe lépni, jelenleg a medvék még ugyanabban a ketrecben vannak, és szükségük lesz még a szocsi hatóságok által kibocsátott utazási papírokra is. „A bírósági döntés kimondja az állatok elkobzását, azonban Szocsiban nincs megfelelő hely az elhelyezésükre” – mondta Anna Kogan, a Big Hearts Alapítvány igazgatója, aki vállalta, hogy elszállíttatja az állatokat. „A külföldön való elhelyezés nagyon költséges”. Kogan arról is beszélt, hogy jelenleg a megfelelő módot keresik, hogy a Fekete-tengeren átszállítsák a medvéket. Amennyiben épségben megérkeznek, nagy esély van arra, hogy erőnlétileg felépülnek és megszabadulnak az alkoholfüggőségtől, ami Cristina Lapis szerint nem is függőség: „Nem léteznek alkoholista medvék, ugyanis ők nem emberek. Nálunk Romániában is voltak példák, hogy éttermek mellett tartottak fogva medvéket, és sört adtak nekik. Tudunk egy esetről, amikor egy medvét egy kolostor udvarán tartották. A medvék nagyon szeretik a sört, de ha megérkeznek az Oroszországból jött medvék, akkor távol tartjuk majd őket az alkoholtól, és csak Borsec ásványvizet kapnak inni, hogy mindenki megnyugodjon” – viccelődött a Millió Barát Egyesület elnöke. mediafax

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!