Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.2.2015

A passzívház, amely nem csak csodaszép, hanem több energiát termel, mint fogyaszt

fotók: Tom Ross/Dezeen

fotók: Tom Ross/Dezeen

Bemutatjuk az ausztrál ArchiBlox cég előgyártott házmodelljét. A ház nem csak remekül néz ki, hanem jóval több energiát termel, mint amire átlagban szüksége van az ott lakóknak. A Carbon Positive névre elkeresztelt modell az első ház, amely több energiát termel, mint amennyit elhasznál.

Ez a ház szállítható, fényes terekkel rendelkezik, vízálló szerkezetű, és nagyon kényelmes, 74 négyzetméteres. Úgy van tervezve, hogy nyáron önmagát hűtse le, a hőt pedig kint tartsa – nem csoda, mivel az ausztrál klímához ez illik leginkább. A tetőt napelempanelek borítják, így sikerül több energiát termelnie, mint amennyit elfogyaszt. A ház jelenleg Melbourne-ben, a City Square-en van kiállítva.

Az önfenntartó háznak dupla üvegből készült homlokzata van, ugyanebből áll a padló és a mennyezet is, így maximálisan kihasználódik a napenergia, valamint teljes mértékben megfelel a passzívház építési trendjeinek. A mesterséges fűtés és hűtés helyett a természetes légfrissítő-rendszerrel ellátott ház földbe installált csövek segítségével vezeti be a meleg levegőt a ház déli oldaláról. Az épületnek zöld teteje van, ez újabb szigetelést biztosít neki. Benne sok eltolható fal van, így a belső tér tetszés szerint alakítható, valamint az oldalán függőkert helyezkedik el, ez nyaranta hűti az oldalát, és bent kellemes hőmérsékletet biztosít.

archi2

archi3

A ház homlokzata észak felé néz, belső elosztás szerint két részre oszlik: egy dupla üvegezésű, napfényes terem, amely hőkezelési szempontból pufferzónaként is működik, valamint az e terem mögötti, déli részen elhelyezkedő lakóhelyiségek. Ez egy nagyon összetett rész: van benne egy nyitott konyha- és étkezőrész az egyik oldalon, egy fürdőszoba és hálószoba a másikon. A privát és közös tereket moduláris szekrénysorok választják el egymástól. A berendezés fenntartható forrásból nyert, toxinmentes faanyagból készült, az energiahatékony elektromos berendezéseknek köszönhetően pedig a ház arra is képes, hogy az esővizet újrahasznosítsa.

archi4

archi5

via dezeen.com

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!