Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.2.2015

Közvita a Kis-Szamos védett terület kezeléséről: hallépcső kell a szentbenedeki gáthoz

Dezbatere publica_Somesul Mic

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és az Apáthy István Egyesület nyilvános közvitát szervezett a Kis-Szamos (ROSCI0394) védett terület kezelési tervének munkaverziójáról Kolozsváron, február 18-án. A találkozóra az érdekelt intézmények, szervezetek mellett Dés és Szamosújvár városa, valamint Mikeháza és Szamosújvárnémeti község lakosságát is várták.

A védett terület élőhelyeire és fajaira a következő veszélyeztető tényezőket azonosították a szakemberek: nagy mennyiségű műtrágya és növényvédőszer használata a Kis-Szamos közelében lévő mezőgazdasági területeken; ellenőrizetlen orvvadászat és –halászat; háztartási és építkezési hulladékok; vízszennyezés; az ártéri mezőgazdasági tevékenységek; a terjeszkedő építkezések; a nádasok felégetése; a kóbor kutyák jelenléte; a víz lecsapolása, halastavakba gyűjtése; a szentbenedeki gát, amely elválasztja egymástól a halpopulációkat; invazív fajok jelenléte a védett területen.

A szakértők a kezelési tervben egyebek mellett javasolják, hogy a védett terület közelében az építkezéseket korlátozni kell; a szentbenedeki gátnál pedig – amelyet egy magáncég üzemeltet – hallépcső kialakítására van szükség.

A helyi önkormányzatokat és a területtulajdonosokat tájékoztatni kell a kezelési tervbe foglalt intézkedésekről, hiszen ők azok, akik a védett terület közvetlen szomszédságában fekvő földeket használják. A megbeszélésen az is elhangzott, a szakintézmények között hatékonyabbá kell tenni az együttműködést annak érdekében, hogy az élőhelyek és fajok fennmaradását biztosítani lehessen a védett területen.

Azok a személyek és intézmények, akik nem vettek részt a találkozón, de véleményeznék a kezelési terv tervezetét, a dokumentumot ezen a linken érhetik el. Az Apáthy-projektcsapat várja a véleményeket, hozzászólásokat a natura2000clujkolozsvar@gmail.com e-mail-címen, vagy a 0753-039369 telefonszámon (Szabó Anna projektmenedzser).

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének háttérintézményeként működő egyesület egy nemrég megnyert, uniós forrásból támogatott pályázatnak köszönhetően három Kolozs megyei Natura 2000-es terület kezelési tervét készítteti el, és a térség lakói körében a természetvédelem fontosságát tudatosító kampányokat szervez. A projekt címe: A Kolozsvári Bükk-Malomvölgy (ROSCI0074), Szentiváni rét (ROSCI0356) és a Kis-Szamos (ROSCI0394) közösségi jelentőségű területek integrált menedzsmentterveinek kidolgozása. Még több információ a projekt honlapján.

forrás: közlemény

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!