Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.1.2015

Állatkínzó pszichopaták kutattak állami pénzen Amerikában

Botrány robbant ki a nebraskai Szövetségi Húsállatkutató Központban (US Meat Animal Research Center), miután kiderült: éveken, évtizedeken keresztül brutális állatkísérleteket végeztek itt. A New York Times hosszas cikkben számolt be a vérfagyasztó részletekről – írja a 444.

Az 1965-ben létrehozott intézet célja az volt, hogy új fajtákkal – a mostoha körülményeknek ellenállóbb juhok, ikreket ellő tehenek, sok malacot ellő, de zsírszegény húsú disznók – profitábilisabbá tegyék az állattenyésztést. “Botrány akkor lett, miután kiderült, hogy a meglehetősen halvány eredményeket produkáló állatkísérletek során olyan mértékben kegyetlenkedtek az állatokkal, hogy az még a legrutinosabb húsipari szereplőket is kiakasztotta, az állatvédőkről, állatorvosokról és az adófizetőkről nem is beszélve” – írja a 444.

Hiába ellettek az anyaállatok több kölyköt, de kevesebb maradt életben, a fertőzések és a túlzsúfoltság tizedelte őket. Pontosan még mindig nem látni, hogy az évtizedek alatt több százezer állatot tartó intézményben melyik, miért és hogyan pusztult el, ami biztos, hogy rengeteget szenvedhettek az állatok. “Na, ez hogy tetszik, disznó!” – üvöltötte az egyik kísérletet végző kutató a haláltusáját vívó állat pofájába, emlékszik vissza Geoffrey Hirsch technikus.

A mostani botrány egyik fő kibeszélője, James Keen 1989-ban került az intézethez mint állatorvos és kutató. Első munkanapján már az első jelenet lesokkolta: egy tinédzsernek számító tehenet 6 bika hágott egy helyiségben felügyelet nélkül. (Ez annyira kényes és kockázatos folyamat, hogy normális körülmények között mindössze 15 percre engednek össze egyetlen bikát a nősténnyel.) A tehén feje be volt fogva a járomba, csontjai összetörtek, haláltusáját vívta, ám az eutanáziára nem adtak engedélyt, hagyták, hogy kimúljon.

forrás: 444

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!