Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.1.2015

Olaj és háború: kutatók szerint az összeesküvés-elméletek igazak lehetnek

Kutatók bizonyítékot találtak arra a régóta keringő összeesküvés-elméletre, miszerint a háborúkba gyakran a nyersanyagért szállnak be az országok, írja a Phys.org.

A legújabbkori történelem folyamán azok az államok, amelyeknek szükségük volt olajra, okokat találtak, hogy olyan országokban háborúzzanak, amelyek bővében voltak ennek a nyersanyagnak. A nagy-britanniai Portsmouth, Warwick és Essex egyetemein dolgozó kutatók elemezték azoknak az országoknak a döntési mechanizmusát, amelyek harmadik félként beavatkoztak egy polgárháborúba, és azt találták, az olaj iránti igény döntő jelentőségű volt e döntések meghozatalakor, túlmenően a történelmi, földrajzi vagy etnikai szempontokon.

A második világháború óta a fegyveres konfliktusok több mint 90%-a polgárháború volt. A kutatók 69 országban vizsgálták ezeket, az 1945-1999 közötti periódusban. A polgárháborúk kétharmada esetében harmadik félként más államok vagy nemzetközi szervezetek avatkoztak be. Azok az országok, ahol van olaj, nagyobb eséllyel vannak kitéve külső katonai beavatkozásnak egy polgárháború esetében – állapították meg a kutatók. A kívülálló országoknak nagyobb motivációs erőt jelent, ha gazdasági érdekeiknek is megfelel a beavatkozás.

A kutatók egy friss példát is említenek: mielőtt az Iszlám Állam terroristái elérték volna az észak-iraki kurd térségek olajmezőit, ritkán említették őket a sajtóban, ám miután ez megtörtént, a szíriai Kobani városa elleni támadás címoldalakra került, és az Egyesült Államok drónokat küldött a térségbe, hogy az ISIS-t támadják.

via TOTB

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!