Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.1.2015

Visszatelepítik a vadlovakat Csehországba

1024px-Exmoor_ponies_on_Porlock_Common
Fotó: Nilfanion via Wikipedia

Tizennégy vadlovat szállítanak szerdán Nagy-Britanniából Csehországba, ahol a Prágától észak-keletre elterülő Milovice volt katonai körzetben kiengedik őket a szabad természetbe.

Ezek a vadlovak a régmúltban a csehországi állatvilág részét képezték, de az idők folyamán az emberek gyakorlatilag egész Európában kipusztították őket.

A több mint százötven hektáros Milovice egykoron katonai körzet volt, a hetvenes és a nyolcvanas években a Csehszlovákiában állomásozó szovjet hadsereg használta. Az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évek elejéig a civil világ elől jórészt elzárt területnek számított, ezért az ottani állatvilágot és növényzetet csak a katonák gyakorlatozásai zavarták. A terület állatokban és növényekben is rendkívül gazdag, és a cseh állam ezt a gazdagságot szeretné megőrizni, illetve továbbfejleszteni.

A nagyszabású tervek keretében most megpróbálják megmenteni mindazt, ami menthető. Külön projekt készült a térségben található ritka lepkefajok megmentésére, s egy másik projekt keretében először vadlovakat, majd később más, korábban itt élő állatokat is, például bölényeket, telepítenek a térségbe – mutatta be a terveket Dalibor Dostál, a Ceská krajina (Cseh táj) nevű civil szervezet képviselője.

“A vadlovak visszahonosítása a csehországi természetvédelem egyik legjelentősebb vállalkozása” – mondta újságíróknak Dostál.

A vadlovakat egy hónapig egy kéthektáros zárt kertben fogják tartani, s miután akklimatizálódtak, kiengedik őket egy negyvenhektáros legelős területre.

A cseh tudományos akadémiával és egyetemi intézetekkel közösen megvalósuló projekt költségei több mint kétmillió koronára rúgnak. Az összeg egy részét az uniós alapokból biztosították, míg a másik részt a közép-csehországi régió, Milovice városa és támogatók adták össze.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!