Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.1.2015

Évi 200.000 tonna ételhulladékot termel az osztrák gasztroipar

Kétszázezer tonna élelmiszeripari hulladék keletkezik évente az osztrák étkeztetésben, átlagosan 5200 kilogramm élelmiszert dobnak kukába.

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület készített tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. A kezdeményezéshez csaknem harminc támogató csatlakozott, köztük az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium (Lebensministerium) is.

A bécsi agráregyetem (Universität für Bodenkultur) közreműködésével 29 esetben mérték fel, hogy nagyüzemi konyhákban, hotelok étkezdéiben és éttermekben miképpen és mennyi élelmiszerhulladék keletkezik. Megvizsgálták a raktárakat, végigkövették a fogások készítését, a maradékok és a már fel nem szolgált ételek útját is.

A vizsgálat tapasztalatai szerint a nagyüzemi konyhákban, kórházak és otthonok kifőzdéiben a legnagyobb problémát a meghagyott ételek jelentik, vagyis túl nagy adagot szolgálnak fel az egyes étkezésekkor. Az éttermekben viszont a főzés során keletkezik sok felhasználatlan maradék.

A felmérés szerint az ennivalóknak akár a 45%-a is a kukában landolhat. A nagyüzemi étkezdék főleg levest kénytelenek kiönteni, náluk a kidobott élelmiszerek csupán négy százaléka hús. Ezzel ellentétben az éttermekben a kukába dobott ételek csaknem negyede hús, de sok köret is a szemetesvödörben végzi. A nagyüzemekben a szemétbe kerülő élelmiszerek 27 százalékát feleslegesen dobják ki, az éttermekben ez a szám húsz, a hotelekben tizenöt százalék.

A Gastrodata piackutató cég elemzése szerint egy étteremben naponta tizennégy kilogramm étel végzi a szemétben, ami naponta 26 euró, évente pedig csaknem 9600 euró többletkiadást jelent egy étteremnek. Összesen éves szinten csaknem 400 millió euró értékben dobnak ki a vendéglátó ipari egységek és étkezdék ételt a szemétbe.

A kezdeményezés arra is ötleteket gyűjt, hogy miképpen lehet jobban takarékoskodni az élelmiszerekkel: a fel nem használt ételek lefagyasztásával vagy vákumozásával, kisebb adagok felszolgálásával, de az ingyenes “repeta” lehetőségével, vagy az ehető dekoráció mellőzésével. Segítségképpen az Unilever egy olyan online alkalmazást hozott létre, amellyel az éttermek követhetik az általuk “termelt” élelmiszerhulladék mennyiségét.

A takarékossági lépéseket most próbálják alkalmazni a gyakorlatban is. Ezek tapasztalatairól tavasszal országjáró körút indul Ausztriában.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!