Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.1.2015

A medvékre halálos lehet a csokoládé

461px-Chocolate_bear
Fotó: Don-vip via Wikipedia

Négy elpusztult medvét találtak New Hampshire államban a vadászok által csaliként kihelyezett nagy mennyiségű csokoládé közvetlen közelében. Egy szakértő szerint fel kell függeszteni a csokoládécsapdák használatát az erdőkben – írja a New York Daily News portál.

A két felnőtt nőstény medve és a két medvebocs tetemére egy 40 kilogrammos csokoládé- és fánkcsomag 15 méteres körzetében találtak rá tavaly még szeptemberben. A New Hampshire-i Egyetemen végzett boncolás és a toxikológiai vizsgálat szerint az állatokkal a csokoládéban található teobromin nevű vegyület végzett, amely súlyosan mérgező a medvékre nézve.

Andrew Timmins, New Hampshire vadügyi minisztériumának szakértője elmondta, hogy a megoldás a csokoládénak az erdőktől való távoltartása lehetne. Annak az eshetősége, hogy a medvékre halálos lehet a csokoládé, még 2011-ben keltette fel a minisztérium figyelmét, amikor Michigan államban egy feketemedvebocs halálát kötötték teobromin mérgezéshez. Timmins elmondása szerint minden csokoládéban más-más mennyiség található a vegyületből, de mind mérgező lehet, függően attól, hogy a medve mennyit eszik belőle.

“A medvék csalihoz vonzását fontos vadgazdálkodási eszköznek tartjuk, ezért nem akarunk megszabadulni tőle, de talán változtatni lehetne a csalikihelyezési gyakorlatban ahhoz, hogy a csokoládé ne mérgezze tovább a vadakat” – mondta Timmins.

Akadtak azonban szkeptikusok is, akik nem voltak meggyőződve arról, hogy a csokoládé okozta a halálos mérgezést, szerintük érdemes lenne a tetemeket fagyállómérgezésre is vizsgálni.

Forrás: nydailynews.com via MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!