Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 17.1.2015

Összeesküvés-elméletek a Charlie Hebdo merénylet kapcsán

hebdo1

Nem múlhat el egy olyan esemény, amelyre az egész világ figyel úgy, hogy összeesküvés-elméletek sora ne gyártódna hozzá. Nincs ez másképp a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni merénylettel sem. Az interneten (de nem csak, hanem vezető orosz lapokban stb.) felkapott történetekben különböző országok titkosszolgálatairól, de alakváltókról is szó van. Természetesen vallási szélsőségesekről nincs.

Lássuk először, mi gyanús a hívők ezreinek:.

1. Az egyik rendőr, aki a merényletet vizsgálta szolgálati fegyverével vetett véget az életének még szerda este, nem sokkal azután, hogy találkozott a Charlie Hebdo szerkesztőség meggyilkolt tagjainak hozzátartozóival. Helric Fredou negyvenöt éves volt, nem hagyott búcsúlevelet, és 1997-től látott el szolgálatot. Életét jelentéskészítés közben oltotta ki.

2. Gyanúsnak tartják azt is, hogy a merényletet követen mennyire gyorsan adott körözést a rendőrség a Kouachi-testvérek ellen. Állítólag azért ilyen gyorsan, mert a helyszínen megtalálták egyikük jogosítványát. Miután a merényletet követő rövid időn belül az elemzők arról beszéltek, mennyire profi volt a terroristák mozgása, kivégzési módszere, sokan furcsának találtak egy ilyen amatőr hibát. Ha valaki ölni megy, egyáltalán minek visz magával személyazonosságit? A szerkesztőség tagjai különben is többnyire otthonról dolgoztak, honnan tudhatták a terroristák a szerkesztőségi ülés időpontját?

3. Mindkét Kouachi a a francia titkosszolgálat látószögében volt: Saïdról tudták, hogy a Jemenben kiképezte őt az Al-Kaida, Chérif pedig börtönben is ült másfél évet terrorizmus vétke miatt. Ráadásul azt is tudták róluk, hogy a 2008-ban terrorista szervezettel való kapcsolattartás miatt bebörtönzött Farid Benyettou imám előadásait hallgatták rendszeresen. Hogy nem tudtak akkor a készülődő merényletről?

4. A legnagyobb kérdés azonban Ahmed Berabet rendőrhöz kapcsolódik. Ő volt a helyszínre egyik először kiérkező rendőr, akit az egyik terrorista fejbe lőtt „Ha valakit közvetlen közelről egy 7,62 × 39 mm-es karabély lőszerrel fejbe lőnek, akkor amellett a föld nemcsak porzani kezd, hanem gyakorlatilag az történik, mintha egy dinnyét ejtenénk le egy háztetőről” -mondják. A videón azonban nem látszik, hogy vérfolt lenne Berabet teste körül. Még egy gyanúra ad okot a terrorista és a rendőr között lezajlott párbeszéd

– Te meg akartál bennünket ölni?!

– Nem, főnök!

A Kouachi-testvérek

A kouachi-testvérek

Ki tehette tehát, ha nem a fivérek? Az összeesküvés-elmélet hívők első válasza: A zsidók voltak! Szerintük a titkosszolgálatisok szépen bementek, lelőtték a szerkesztőket, és hamis igazolványokat hagytak hátra, így, a Kouachi-fivérek, amint a híradóban meglátták, hogy ők tették, kénytelenek voltak menekülni. Persze arra nincs magyarázat, hogy a Kouachi-fívérek miért nem próbálták tisztázni magukat a vádak alól. A Daily Beast párizsi szélsőséges muzulmán riportalanyai még ezt is meg tudják magyarázni: az alakváltók öltek, s mivel mesterien manipulálnak, így tulajdonképpen meg sem haltak, hanem átvették az muzulmán fivérek szerepét, és dolguk végeztével ott hagyták a hullájukat. Így persze könnyű.

Az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot sejti a múlt heti párizsi merénylet mögött Melih Gökçek, a török főváros, Ankara kormánypárti főpolgármestere. Gökçek szerint a palesztin függetlenség elismerése felé tett nyugati lépések miatt Izrael iszlámellenességet akar szítani a világban. A főpolgármester emlékeztetett arra is, hogy a merénylet óta közel ötven alkalommal támadtak muszlimokra, vagy muszlim imahelyekre.

Orosz források, és a népszerű francia összeesküvés-elmélet gyártó Thierry Meysan szerint azonban Washington áll az események mögött. Egy vezető orosz lap arról írt cikket, hogy ez azért logikus nekik, mivel Franciaország hezitál az oroszok elleni szankciók megszavazásánál.

A másik népszerű elmélet szerint a nyugati titkosszolgálatok együttműködtek az ügyben, a cél pedig az volt, hogy zsidók és keresztények közös háborút indíthassanak a muzulmánok ellen, ezzel (fél)világméretű konfliktus alakuljon ki. Ezt még Jean-Marie le Pen is magáévá tette.

De lássuk, meg lehet-e cáfolni a cikk elején felsorolt tényeket? Az összeesküvés-elmélet hívők azt hiszik, az öngyilkosságot elkövezett rendőr valami olyasmit talált a nyomozás során, ami azt igazolná, hogy a merénylőket felfogadta valamelyik titkosszolgálat (CIA, Moszad stb.). A rendőr így nem öngyilkos lett, hanem természetesen meggyilkolták, és eltussolták az ügyet. Erre különösebben semmit sem lehet mondani. Hogy egy ember mikor és miért lesz öngyilkos, annak számtalan oka lehet.

A személyazonossági kérdése: az elkövetők valószínűleg nem feketébe öltözve érkeztek, egyik felvételen például látszik, hogy kiesik az autóból egy tornacipő. A rendőrség sejtései szerint az eset után visszaöltöztek volna, és úgy hagyták volna el a helyszínt, csakhogy közben kiérkezett a rendőrség, így menekülni kellett. Ilyen körülmények között simán elképzelhető, hogy valamelyiküknek kiesett a ruhájából az igazolványa. Ráadásul egyáltalán nem voltak annyira profi elkövetők, az épületet például eltévesztették, később sikerült őket más emeletre irányítani.

A Kouachi-fívéreknek valóban akadt már dolguk a titkosszolgálattal, csakhogy most nem folyt ellenük semmilyen nyomozás, ügyészségi vizsgálat, amely a megfigyelésüket indokolta volna. Nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy ha valakit terrorizmusért elítélnének, azt utána folyamatos megfigyelésnek kellene alávetni.

Leginkább ellentmondásos az Ahmed Berabet rendőr halálát rögzítő videó. Hogyhogy nem folyik a vér? A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Berabet már több lövést is kapott azelőtt, jelentős volt a vérvesztesége. Így nem meglepő, ha az utolsó lövedék már csak befúródik a testbe. A „főnök” megszólításban pedig semmi meglepő nincs: a rendőrrel a félelem és a remény mondathatta, tekintve, hogy nagyon kiszolgáltatott helyzetben volt, egy magát alárendelő hangnemet üthetett meg. Sajnos sikertelenül.

A Charlie Hebdo merénylet után megjelent számában maga is közölt egy kis összefoglalót a keringő elméletekről. Az összeesküvés keselyűi című írásban Jean-Yves Camus felsorolja, hogy a zsidók, a Moszád, a CIA és az Egyesült Államok is „hibásak” voltak már, és azt mondja, ezek „mindenki mindenki ellen”-hangulatot keltenek az országban. Camus a cikk végén kihangsúlyozza, hogy az összeesküvés-elméletek gyártói kollektíven felmentik az iszlámot, miközben mások meg kollektíven elítélik.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!