Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Heroes | 9.6.2015

Fogyatékkal él, muzulmán és nő: Maysoon Zayid, a stand up comedy rendhagyó sztárja

m

Maysoon Zayid író, színésznő, humorista. Stand up comedy előadásai gyakran motivációs tréningekként hatnak a hozzá hasonlóan fogyatékkal élőkre és egészségesekre egyaránt; humorral oldja föl a gyakran tragikus történeteket (elsősorban a sajátját: a mozgászavarokkal járó cerebrális parézis nevű betegségben szenved gyerekkorától), és mindenből talál és felmutat egyfajta kivezető utat.

kérdezett: B.D.T.

via TED.com

Jótékonykodással is foglalkozik, Maysoon’s Kids néven fogyatékkal élő, sebesült gyerekmenekülteknek biztosít ösztöndíjat és szórakozási-kikapcsolódási lehetőséget. Munkásságát számos díjjal ismerték el az Egyesült Államokban. Részletesebb profilleírás a Women’s Media Center által működtetett SheSource weboldalon olvasható angolul. A SheSource önmagában is megér egy rövid bemutatást: azért hozták létre, hogyha valakinek – egy újságírónak, producernek, kiadónak stb. – női szakértőre vagy interjúalanyra van szüksége, egy közös platformon keresgélhessen a potenciális jelöltek között. Így találtam meg Maysoont, aki fellépések és gálaműsorok kavalkádjában is szakított időt arra, hogy röviden válaszoljon néhány kérdésre. Remélhetőleg a fordításból is átjön az a jellegzetes humoros felhang, ami válaszait értelmezhetővé teszi.

Legszebb reményed és legnagyobb félelmed?

Remélem, hogy elérem, amit a karrierem során szeretnék. Első célom, hogy egy talk show vezetője vagy társ-vezetője lehessek. Úgy érzem, az lenne az a formátum, amelyben a leginkább kiteljesedhetnék, mert annyira tökéletesen egyesíti a komédiát, a politikát és a jogképviseletet. Második célom megnyerni egy Oscar-díjat. Írtam egy romantikus vígjátékot, jelenleg kínlódom, hogy sikerüljön leforgatni, és tudom, ha valaha sikerül megcsinálni, Oscar-díjas lesz, hiszen a fogyatékosság díjakat hoz.

Legnagyobb félelmem eléggé irracionális. Mindig attól féltem, hogy egy rajongó gyilkol meg, mint Selenát, a tejano-énekesnőt.

Szeretsz híres lenni? Mikor gyerek voltál, mi akartál lenni?

Mindig arról álmodtam, hogy előadó leszek. Ötévesen Broadway-táncos akartam lenni. Tinédzserként ez az álmom a General Hospitalban (egy híres amerikai szappanoperában) játszott szerepben materializálódott. De a Broadway még mindig az álmom. Nem tartom magam egyáltalán híresnek, és nem is fogom annak tartani, amíg nem kapok egy teljes állást egy amerikai tévéadónál.

Mit tartasz a legnagyobb megvalósításodnak?

A New York Arab American Comedy Festival megalapítását és fenntartását. Amikor 2003-ban elkezdtük a fesztivált, soha nem képzeltem volna, hogy 12 évvel később még mindig működni fog, és a legnagyobb New York-i klubokban adunk el rá jegyeket. Ez a fesztivál ugyanakkor nagyon hatékonyan harcol az arabokról a mainstream médiában kialakult negatív képpel is. A fesztiválról az www.arabcomedy.com oldalon olvashattok bővebben.

Mik a hobbiid?

Tévénézés, sztepptánc, hímzés és vendéglőkben kajálás.

m2

Mi a véleményed arról, ahogyan a dolgok az Egyesült Államokban zajlanak? Min szeretnél változtatni?

Az Egyesült Államok teljesen darabokra hullott. Az uralkodó bigottság elleni küzdelemre összpontosítom az energiáim jó részét. Amerikában a muzulmánellenes retorika mainstreamnek számít, és ez felháborító, tehát keményen dolgozom azon, hogy ezen változtassak. Régebb aktívan bekapcsolódtam a politikába, de már nem teszem, mert nem látok semmiféle különbséget a két párt között: a kampányfinanszírozási reform elmaradása miatt mindkettőt a nagyvállalatok uralják.

Globális szinten érdekelnek a politikai és társadalmi témák?

Mindenki, aki ismer, tudja rólam, hogy megszállottja vagyok ezeknek a témáknak. A nők elleni erőszak globális járvány, és elkötelezett vagyok, hogy bármit megtegyek, ami hatalmamban áll, hogy biztonságosabb helyeket teremtsünk a nőknek és lányoknak. Figyelek az emberi jogokkal és egyenlőséggel kapcsolatos ügyekre, kiállok mindenki egyenlősége mellett, nem csak a hitre, nemre, irányultságra, súlyra, fajra, osztályra és képességre való tekintettel.

A 21. században állandóan szorongunk. Klímaváltozás, növekvő egyenlőtlenségek, háborúk, terrorizmus – mit gondolsz ezekről? Stand-uposként – aki gyakran viccel el dolgokat – hogy látod, vannak olyan szent, tabu témák, amelyekkel senkinek nem szabadna nevetnie? Ha igen, melyek lennének ezek?

A komédiában semmi sem szent. Nincs vörös vonal, mindenki és minden tematizálható. Ám nagy különbség van a viccmesélés és a gyűlöletbeszéd között. Ha egy komikus érzékeny témát pedzeget, a közönségnek meg kell érdemelnie a viccet. Nem vicces olyan dolgokon viccelődni, amit az emberek nem tudnak magukkal kapcsolatban megváltoztatni.

De azt is gondolom, hogy a világ túlságosan szigorú azokkal a komikusokkal, akik rossz vicceket mondanak. Gyakran élőben nyomjuk, és ott helyben találjuk ki a mondandónkat. Lehetnek a legjobb indítékaid, mégis balesetszerűen elcsattanhat egy offenzív poén. Ahelyett, hogy egy rossz viccet elsütő humoristát tönkreteszünk, szerintem inkább esélyt kellene adni neki, hogy jóvátegye, amit elkövetett. Nagy rajongója vagyok George Carlinnak. Ahogyan ő is tette, tiltakozom a cenzúrával szemben. Jogom van kimondani, és nektek jogtok van nem nevetni. De azt visszautasítom, hogy bárki megmondja, milyen szavakat használhatok vagy nem használhatok.

Hogyan írnád le a muzulmán közösség helyzetét az Egyesült Államokban? Szembesültél valaha diszkriminációval csak azért, mert muzulmán vagy?

Egész életemben diszkriminációval szembesültem a muzulmán mivoltom miatt. Minden nyári vakációt Palesztinában töltöttem, ahol izraeli katonák zaklattak amiatt, hogy a “rossz hitben” születtem.

Amerikában felnőve nem volt részem diszkriminációban a vallásom miatt. Most van. Halálos fenyegetéseket kapok, és olyan gyűlöletbeszéddel szembesülök, amit úgy tűnik, a mainstream média gerjeszt. Szánalmas az a retorika, amelyet egyes politikusok használnak. Olyan országban élek, ahol Arizona államban az emberek úgy gondolják, okés dolog teljesen felfegyverezve állni egy imádkozóhely előtt, és terrorizálni a hívőket. Ez utálatos dolog, és a mainstream médiának felelősségre kellene vonnia azokat a választott tisztségviselőket, akik verbálisan támadják a muzulmán amerikaiakat.

Amerika szekuláris. A muzulmán nem “egy Másik”, mégis akként kezelnek bennünket. Ha ez a gyűlöletbeszéd vagy erőszakos akció más ábrahámi vallások ellen irányulna, hatalmas botrány lenne belőle. A muzulmánokat utálni divattá vált a mai Amerikában. Ez szégyenletes.

Mik a terveid a következő öt évben?

Folytatom a turnézást az előadásommal, és remélem, kapok egy állandó műsort egy amerikai tévében, talk showban, vagy egy szerepet egy vígjáték-sorozatban, szappanoperában.

Romániában a fogyatékkal élő embereknek a lehetőségei nagyon korlátozottak, kevés segítséget kapnak, szinte egyáltalán nincsenek munkahelyek számukra, sok esetben az iskolák sem tudják (vagy nem akarják) befogadni a fogyatékkal élő diákokat. Mit üzensz nekik, főleg a fiataloknak, hogyan higgyék el, hogy képesek rá, és meg tudják csinálni, amit szeretnének?

A valóság az, hogy ha nincs segítséged, szinte lehetetlen ez a feladat. Az USA fejlettnek tekinti magát, de hacsak nincsenek gazdasági privilégiumaid, nagyon kevés lehetőség van itt is a fogyatékkal élő emberek számára. Tehát az első adag tanácsom a szülőknek címzem. Ha senki nem neveli a gyermeked, neked kell tanítanod őt! Ha neked sincs képzettséged, keress egy szomszédot vagy családtagot, aki tud ebben segíteni! Tanulj a gyerekeddel együtt!

A fogyatékkal élő gyerekeknek azt mondanám: tudd, hogy egyenlő vagy, és hogy jogod van az oktatáshoz, a párkapcsolatokhoz, és bármi máshoz, amihez ép társaidnak! Azt is kell tudnod, hogy tízszer többet kell dolgoznod ezért, mint a nem fogyatékkal élő emberek. Szeretném, ha a világ hozzáférhetőbb lenne, de nem az. Azt is tanácsolom a fogyatékkal élő tinédzsereknek, hogy találjanak barátokat online. Közösségünket századokon keresztül elhallgattatták és ignorálták, de az internet arra is jó, hogy jobban hallassuk a hangunk.

És végül, melyik az a kérdés, amelyet a leginkább szeretnél megválaszolni?:)

Mi történik, miután meghalunk? Nem ez lenne mindenkié?

https://twitter.com/maysoonzayid
http://maysoon.com

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Habib
    Közzétéve: 9.6.2015, 10:45 am

    Dícséretes interjú!
    Reméljük, hogy a muzulmán országok TOTB-i is megszólaltatják a fogyatékkal élő nemmuzulmán stand up comedy-s nőket. Oh wait…

Szólj hozzá!